Saveti za put na Sejšele

Rajske plaže, kristalna voda, impresivna flora i fauna, egzotika u punom sjaju i odmor iz snova – dovoljno je reći Sejšeli. Prelepa tropska destinacija o kojoj maštaju mnogi i koja, srećom, nije toliko nedostižna. Smeštena na obalama istočne Afrike, u Indijskom okeanu, ovu ostrvsku državu čini 115 ostrva na oko 450 kvadratnih kilometara. Zanimljivo je da su samo 33 ostrva naseljena. Ako se i vi pripremate za ovu savršenu destinaciju, u nastavku teksta slede korisne informacije i saveti za put na Sejšele

Kako do Sejšela – šta treba znati o letovima i transferu

Saveti za put na Sejšeli

foto: unsplash.com

Udaljenost Srbije od Sejšela je oko 6.500 km, a direktan let do ovog rajskog arhipelaga ne postoji, što znači da je presedanje obavezno. Više avio-kompanija su uspostavile letove do Sejšelskih ostrva. Jedna od njih je Qatar Airways, sa kojom let od Beograda do Dohe traje otprilike 5 sati, a onda se nakon višečasovne pauze iz Dohe do Sejšela putuje još 6 sati. 

Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za Turkish Airlines. Let od Beograda do Istanbula traje svega sat i po vremena, a od Istanbula do Sejšela vam treba još oko 8 sati. Pošto će pauza kao i u Dohi trajati nekoliko časova, predlažemo da obiđete bar neke od znamenitosti ovih gradova. Let do Sejšela možete organizovati i preko kompanija Fly Dubai i Emirates, sa presedanjem u Dubaiju. Ako se odlučite za kompanije Lufthansa i Condor imaćete presedanje u Frankfurtu. Valja naglasiti i to da karte treba rezervisati na vreme, naročito ako želite da putujete oko novogodišnjih i božićnih praznika.

Što se transfera tiče, postoji nekoliko mogućnosti, zavisno od toga gde se nalazi smeštaj. Na raspolaganju vam stoje gradski prevoz, taksi, rentakar, avion, minibus ili brod.

Izbor smeštaja – top 3 najposećenija ostrva

Pralen ostrvo

foto: unsplash.com

Sejšelskih ostrva ima ukupno 115, ali su samo 33 ostrva naseljena. Turistički najrazvijenija i najposećenija ostrva definitivno su Mahe, Pralen i La Dig. Svako od njih je posebno na svoj način, a ono što ih spaja su netaknuta priroda i prelepe plaže. Najsadržajnije je ostrvo Mahe, ali za njim ne zaostaje ni Pralen, na kome se nalazi dragulj Sejšela – prirodni park Vallee de Mai. Nedovoljno je reći samo da je park poznat po veličanstvenoj flori i fauni, jer se baš ovde može naći najveći kokosov orah na svetu – čuveni coco de mer. Takođe, ostrvo Pralen krije i zvanično najlepšu plažu na svetu – Anse Lazio. Za ostrvo La Dig uglavnom se odlučuju oni koji žele potpunu privatnost i apsolutni mir, pošto na njemu nema mnogo sadržaja, a predeli prirode su doslovno bajkoviti.

Mahe – najbolji način da upoznate Sejšele

Saveti za put na Sejšele

foto: unsplash.com

Najveće sejšelsko ostrvo i ujedno glavni politički centar jeste ostrvo Mahe. Njega prosto ne možete zaobići pošto se na njemu nalazi i internacionalni aerodrom gde sve kompanije sleću i odakle se dalje vrši transfer putnika. Ako odlučite da odmor provedete ovde, znajte da sigurno niste pogrešili, jer je ovo najsadržajnije ostrvo. Na njegovoj severoistočnoj strani smeštena je prestonica Viktorija, ujedno i najmanji glavni grad na svetu. Šetnja gradom je poseban doživljaj, jer odiše kolonijalnim stilom i na svakom koraku se mogu videti raznobojne arhitekture, prelepe gradske četvrti, pijace, kao i simbol grada – Satna kula. 

Vreme koje provedete u ovom gradiću najbolji je način da upoznate kulturu i istoriju Sejšela i to iskustvo ne treba propustiti. Mahe, inače, garantuje neobično i ispunjeno letovanje, jer je sadržaj veoma raznovrstan. Predlažemo da boravak na ovom ostrvu iskoristite za šetnju gustim šumama nacionalnog parka Morne Seychellois, jer ćete tek onda imati potpuni rajski doživljaj ovog mesta. Ako ste ipak za klasičan tip letovanja – kupanje, sunčanje, ispijanje koktela, sigurni smo da ćete najviše vremena provesti na najpopularnijoj sejšelskoj plaži Beau Vallon Bay.

Saveti za put na Sejšele – idealno doba godine za putovanje

Putovanje na Sejšele

foto: unsplash.com

Koje god doba godine da izaberete za odmor na Sejšelima nećete pogrešiti, jer je klima tropska i to znači da je leto na ovim ostrvima večno. Temperature se kreću od 24 stepena pa sve do 30+. Međutim, to ne isključuje pojavu i drugih vremenskih prilika. Na Sejšelima i te kako postoji vlažan i vetrovit period, a kiše su najčešće od decembra do marta, s tim što ne dolazi do naglog pada temperature. Više je reč o osvežavajućim pljuskovima, koji su ponekad zaista poželjni. 

Januar i februar su dosta sparni, jer su uz visoke temperature česti i pljuskovi. Mart, april i maj su savršeni za odmor, jer se u martu završava severozapadni monsun sa manje padavina, a temperature ostaju visoke. U aprilu je voda prilično topla, vegetacija buja, a poneki blagi povetarac dođe kao fantastično osveženje. Međutim, finansijski je najpovoljnije otputovati u junu, julu ili septembru, dok oktobar najavljuje zimsku sezonu, koja je u decembru oko praznika izuzetno skupa.

Egzotika u punom sjaju

Saveti za put na Sejšele

foto: unsplash.com

Kao i sve egzotične destinacije, tako i Sejšeli pružaju zaista nesvakidašnje iskustvo. Simpatije turista najpre prikupe tirkizna boja vode, beli mekani pesak, visoke palme i tropska klima. Međutim, ako letovanje iskoristite na pravi način, shvatićete da Sejšeli pružaju mnogo više. Ovaj rajski arhipelag je utočište brojnih endemskih biljnih i životinjskih vrsta. Pored velikog broj ptica, među kojima su mnoge ugrožene vrste, na Sejšelima ćete imati priliku da vidite čuvenog crnog papagaja (coracopsis barklyi). Takođe, ovde se jedino možete družiti sa džinovskim kornjačama starim preko 100 godina, pa ne zaboravite da napravite sjajne fotografije. 

Još neki korisni saveti za put na Sejšele

Džinovske kornjače

foto: unsplash.com

Na Sejšelima je zvanična valuta sejšelska rupija (scr), a odnos za 1 evro je 15 scr. Iako možete plaćati u evrima, najbolje je da ponesete dolare (1$ je 13 scr), jer su najprihvaćenija valuta na Sejšelima. 

Što se sporazumevanja tiče – ne brinite. Naravno da ne treba da učite sejšelski kreolski jezik, jer se u gotovo svim ugostiteljskim i maloprodajnim objektima govori engleski. Pored engleskog koristi se i francuski, jer su Sejšeli nekada bili francuska kolonija.

Ako želite da sa ove rajske destinacije ponesete kokosov orah (coco de mer) kao uspomenu, znajte davam je potreban specijalan sertifikat od prodavca. U suprotnom, ova sejšelska dragocenost biće zadržana na granici, a vi možete krivično odgovarati.

Bez obzira na tropsku klimu obavezno, ponesite i nešto od odeće dugih rukava i nogavica. Na Sejšelima vas i te kako može iznenaditi pljusak ili vetar.

Ostavite odgovor