Kako izgledaju putovanja u Južnoafričku Republiku?

Od skrivenih dragulja, visokih planina, plavih okeana, divljih životinja i najljubaznijih ljudi – putovanje afričkim kontinentom pruža priliku za uživanje na načine za koje niste ni sanjali da su mogući. Ovom prilikom, put nas vodi na sam jug Afrike, u „kolevku čovečanstva“ i mesto gde će nas sačekati pregršt avantura. U nastavku teksta saznaćete kako izgledaju putovanja u Južnoafričku Republiku i koje su to omiljene turističke destinacije u zemlji.

Putovanja u Južnoafričku Republiku – letovi i cena karata

Putovanja u Južnoaričku Republiku su prava egzotika. Kako biste osetili šta to ovu zemlju čini posebnom, morate je posetiti. Najsigurniji odlazak je uz posredstvo turističkih agencija koje se bave organizacijom putovanja na daleke destinacije. Ukoliko ipak odučite da idete u spostvenoj režiji, prvi korak je da pronađete adekvatnu avio-kartu. Međunarodni aerodrom OR Tambo je glavna vazdušna luka Južnoafričke Republike, sa skoro 30 miliona putnika na godišnjem nivou. Nalazi se u blizini Johanezburga, koji je udaljen oko 8000 km od Beograda. Direktan let još uvek nije uspostavljen, ali se do ove čarobne zemlje može doći letovima sa presedanjem.

Za sada najbrži let traje 15 časova, a najduži čak 28 sati, i to uz dva presedanja. U zavisnosti od avio-kompanije, cene povratnih karata se kreću od 600 do 1400€ (prosečno 1000€), dok karte u jednom smeru mogu preći i 2000€.

U Južnoafričku Republiku ne možete bez vize

JAR

foto: pixabay.com

Za putovanje u Južnoafričku Republiku, državljani Republike Srbije moraju imati vize. Zahtev za izdavanje se podnosi u Ambasadi JAR-a u Sofiji, a prilikom podnošenja zahteva je potrebno priložiti depozit u iznosu od 1000€ (prosečna cena povratne avio karte). Ukoliko nije prekršen nikakav zakon o dozvoli boravka u državi, depozit se vraća uplatiocu po isteku vize ili napuštanju zemlje.

Okvirna cena vize je 43€. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci i da ima minimum dve prazne stranice. Za detaljnije informacije o proceduri izdavanja viza možete se informisati u ambasadi.

Ostavljanje napojnica i cenkanje su deo kulture

Zvanična valuta koja je u opticaju je južnoafrički rand (ZAR), ali se zbog turizma skoro jednako koriste i evri i dolari. Preporuka je da sa sobom ponesete dolare štampane nakon 2006. godine. Inače, u zavisnosti od kursa – jedan dolar iznosi približno 18 randa.

Plaćanje karticama se može vršiti u velikom broju prodavnica, ali u slučaju da nemate dovoljno poverenja, za maksimalnu sigurnost tražite prodavcu da izvrši naplatu ispred vas. Takođe, imajte na umu da se prilikom plaćanja u restoranima očekuje ostavljanje napojnice konobarima, i to u iznosu od 10 % od ukupnog računa. Ako su vam cene napojnica previsoke, uvek možete da se oslonite na uličnu hranu. Prodavci su fleksibilni, a kako se cenkanje smatra običajem, možda ćete moći da uštedite „koji dolar“.

Smeštaj, šetnje i saobraćaj

Ono što JAR čini drugačijom od ostalih zemalja jeste jednako dobar smeštaj i u selima i u gradovima. Sela obiliju odmaralištima sa izvandrednim pogledom na zelenilo i planinski pejzaž, dok je u gradovima postoji veliki broj hotela (naročito visoke kategorizacije).

Iako je odnedavno uspostavljen autobuski saobraćaj, taksi je i dalje glavno prevozno sredstvo. Međutim, treba biti oprezan sa odabirom taksi vozila, jer se može naići na puno prevaranata.

Priča o surovom sistemu aparthejda

Aparthejd

foto: pixabay.com

Aparthejd je socijalni sistem rasne segragacije koji je sprovodila vladajuća bela manjina. Na snagu je stupio 1948. godine, nakon ubedljive pobede burske Nacionalističke stranke. Ubrzo nakon održanih izbora, aparthejd postaje službena politika, a vlada uvodi rigorozne zakone čime tlo JAR-a postaje veoma nesigurno područje za većinski deo crnog stanovništva. O  surovim uslovima za život svedoče i statistički podaci koji nisu ni malo prijatni:

 • Polovina stanovništa bila je nepismena.
 • Svaki peti stanovnik bio je bez zaposlenja.
 • Svaki drugi crni dečak umirao je pre svoje 10. godine.
 • Nijedan stanovnik nije imao pravo glasa.
 • Nije bilo dozvoljeno nikakvo rasno mešanje.
 • Svi crnci su preseljeni na odvojena područja na obodima gradova.

Rasistički stavovi vladajuće klase su dominirali društvenim i političkim životom Južnoafričke Republike skoro 50 godina. Tokom aparthejda stanovništvo Južnoafričke Republike je do 1993. godine bilo podeljeno na „belce, crnce, Indijce i mulate“. Vladavina separatističke vlasti i rasizma je okončana 1994. godine, dolaskom Nelsona Mandele na vlast, a interesantno je da su to bili prvi izbori na kom su svi građani imali pravo glasa. Međutim, i povrh pobede, posledice ovog užasnog sistema se mogu primetiti i danas.

Najpoznatije atrakcije JAR-a

Mesta koja nikako ne smete propustiti u JAR su:

 1. Nacionalna botanička bašta Kirstenboš,
 2. Muzej Aparthejda,
 3. Park Kgalakadi,
 4. Tri prestonice uz obavezna prenoćišta u nekom od hotela,
 5. Nacionalni park slonova,
 6. Peščane plaže,
 7. Stona planina.

Obavezno posetite nacionalni park Kruger

Putovanja u Južnoafričku Republiku - Kruger nacionalni park

foto: pixabay.com

Kruger je najpoznatiji nacionalni park afričkog kontinenta i nalazi se na oko četiri sata putovanja od Johanezburga. Proteže se kroz pokrajine Limpopo i Mpumalanga a graniči sa Zimbabveom na severu i Mozambikom na istoku. Park naseljavaju raznovrsne divlje životinje, predvođenje „velikom petorkom“ (lav, leopard, slon, nosorog i afrički bivo). Pored bogate faune, nacionalni park Kruger obiluje velikim brojem endemskih biljnih vrsta, poput akacije.

Opseg aktivnosti ovaj safari-park čini praktično najboljom atrakcijom Južnoafričke Republike. Pored uživanja u divljini i obilaska „big-five“ životinja, moći ćete da uživate i u brdskom biciklizmu, off-road vožnji ili šumskim šetnjama. Kruger zahvata ogromnu površinu, a snaga prirode ga čini mestom koje ne smete propustiti.

Kejptaun – jedna od tri prestonice države

Putovanja u Južnoafričku Republiku - Kejptaun

foto: pixabay.com

Kejptaun je drugi najposećeniji grad afričkog kontinenta i jedna od tri prestonice Južnoafričke Republike (druge dve su Pretorija i Blumfontejn). Nad gradom se nadvija Stona planina, nacionalni park zemlje i dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta. U neposrednoj blizini nacionalnog parka, nalazi se i Rt dobre nade – turistička senzacija i jedna od najjužnijih tačaka Afrike (najjužnija je Igleni rt, 150 km jugoistočno).

Da li ste znali da je najduži kopneni put na svetu predstavlja putovanje od Kejptauna do Magadana u Rusiji (22387 km).

Johanezburg – zlatni grad bogat srpskim stanovništvom

Johanesburg

foto. pixabay.com

Smešten u najbogatijoj pokrajini Hauteng, Johanensburg je najnaseljeniji grad JAR-a sa oko 3,5 miliona stanovnika. Istorija grada započinje pronalaskom prvih ruda zlata, 1886. godine. Onog momenta kada je postalo jasno o kakvom se nalazištu radi, podneblje naseljava na hiljade „belih porodica”, čime je ujedno i najavljen zloglasan režim aparthejda.

U ovom gradu živi puno srpskog stanovništva, koje se svake nedelje okuplja u crkvi Svetog Tome. Pored pravoslavne crkve, na srpski narod možete naići i u jezičkoj školi „Zavičaj”.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom putovanja u Južnoafričku Republiku?

Južnoafrička Republika ima jednu od najviših stopa kriminala na svetu. Prema zvaničnoj statistici svakodnevno u zemlji bude ubijeno oko 58 ljudi. Broj silovanja, pljački, provala, otimanja kola j upadanja u stanove je izuzetno visok. Međutim, sve ovo se odvija daleko od očiju turista, pretežno između bandi. Rizik da se strancima nešto desi je poprilično nizak. Jedino na koga treba obratiti pažnju su džeparoši.

Ostavite odgovor