Sve misterije egipatskih piramida

Simbol Egipta su svakako piramide na platou u Gizi, nedaleko od Kaira. Milioni turista dolaze ovde slušajući neverovatne priče lokalnih vodiča o načinu gradnje i tajnama koje kriju. Misterije egipatskih piramida navode nas da ozbiljno razmotrimo granicu fantazije. Sa svojom neverovatnom arhitekturom deluju toliko intrigantno i fascinantno da nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Istorija piramida je, zbog svoje autentičnosti, predmet proučavanja mnogih arheologa i naučika, ali i teoretičara zavere. Shodno tome, pored zvaničnih informacija, neretko se susrećemo i sa nekim fantastičnim. Od vanzemaljaca nadljudskih sposobnosti, džinova, bičevanja i rada preko 100 hiljada robova, do proste magije, njihova izgradnja predstavlja ogromnu nepoznanicu. U narednim redovima upustićemo se u avanturu istraživanja i otkriti sve velike misterije egipatskih piramida.

Koliko su stare i za koga su građene piramide?

Drevne piramide u Gizi su jedino svetsko čudo starog sveta koje se može videti i danas. One vekovima stvaraju glavobolje čovečanstvu zbog misterija o vremenu i načinu izgradnje. Uzdignute nad pustinjskim pejzažom, varijaju u svojim veličinama, a kao najveća se izdvaja Velika piramida, sa svojih ogromnih, 139 metara visine. Smatra se da je za njenu izgradnju zaslužan faraon Kufu (Keops), te da je završena 2550 godine p.n.e. Što se tiče druge piramide, ona je građena za Keopsovog sina Kafrea, oko 2520 godine p.n.e. Treća piramida je znatno manja od prethodno navedenih, a smatra se da je izgradio faraon Mikerin, oko 2400 godine p.n.e. U njihovom neposrednom okruženju, nalazi se i sfinga.

Neke naučne analize su utvrdile da bi ove piramide mogle biti mnogo starije od navedenih datuma. Takvu teoriju svakako potkrepljuje i činjenica da su, prema navodima, Egipćani za izgradnju koristili samo drvene alatke i užad. Međutim, da li su, i šta ako nisu?

Da li je izgradnja povezana sa postojanjem neke više tehnologije?

Misterije egipatskih piramida

foto: unsplash.com

Prema navodima, za izgradnju Velike piramide u Gizi bilo je potrebno oko 20 godina i približno 20 hiljada radnika. Sa ovim detaljima i preciznim usklađivanjima teško je poverovati da bi takvu veličanstvenost mogao izgraditi mali broj radnika sa tako primitivnim alatom. Postavlja se pitanje na koji način je ovo drevnim Egipćanima pošlo za rukom? I da li je ovo umetničko delo uopšte proizvod njihove arhitekture?

Ne smemo zaboraviti na činjenicu da je čak i sa trenutnom tehnologijom bilo neizvodljivo rekonstruisati piramide u prilično manjem obliku. Dakle, današnjem čovečanstvu sa neverovatnom tehnologijom nije uspelo, a drevnim Egipćanima sa drvenim alatom jeste? Kako je to moguće? Postoji puno teorija, ali se većina njih svodi na postojanje  naprednije (nama nepoznate) civilizacije i neke više tehnologije. Takođe, ništa manje nisu spominjane ni vanzemaljske ili religijske teorije, što zaista deluje neverovatno.

Težina blokova definitivno navodi na razmišljanje!

Masivnost blokova i ogromna veličina piramida same po sebi stvaraju vrlo ubedljiv argument da je u njihovoj izgradnji bila uključena nepoznata tehnologija. Primera radi, Velika piramida se sastoji od 2,3 miliona blokova, pojedinačno teških od 2,5 do 80 tona.

Iako su sprovedena mnoga istraživanja, naučnici još uvek traže validne dokaze o nastanku ovih kulturno-istorijskih spomenika. Postoji puno teorija i pretpostavki, ali ni jedna od njih ne podrazumeva alate i materijale koji bi izdržali težinu blokova. Da stvar bude još neverovatnija, kalkulacije tvrde da je za postavljanje svakog bloka bilo potrebno oko 2,5 minuta. Zaista impresivno.

Misterije egipatskih piramida – najpreciznija gradnja u istoriji?

Kada pomislimo da znamo sve i da smo pročitali svako slovo o njima, kao munja usred tamne noći, obasja nas novo iznenađenje. Danas, toliko godina posle, ispostavlja se da piramide sadrže apsolutno sve informacije o svetu u kome živimo. Uzmimo za primer orjentaciju piramida u pravcu sever-jug koja ima preciznost od 0.05, što je neverovatno čak i za današnje uslove. Imajući na umu da je pozicija zvezde severnjače bila drugačija, ne možemo a da se ne zapitamo na koji način su ovo uspeli.

Neverovatna brojčana poklapanja

Piramide u Egiptu

foto: unsplash.com

Nakon konačnog izračunavanja brzine svetlosti, stvorene su, ali i pobijene mnoge misterije vezane za duboki svemir. Međutim, šta ako vam kažemo da je ovim podvigom stvorena još jedna zemaljska misterija? Da, tako je.

Nekim čudom, brzina svetlosti i koordinata Velike piramide nose isti matematički niz, ukoliko izuzmemo zapete ili tačke. Dakle, devet istih cifara, i to redom 299792458. Koje su šanse da se brojke vezane za najbržu pojavu u univerzumu poklapaju sa jedinstvenim objektom kog smatramo svetskim čudom? Da li je i ovo još jedna ,,slučajnost” ili pak poziv na razmišljanje?

Grobnice ili energetski predajnici?

Provodna izolaciona svojstva piramide su primer besprekornog inženjeringa. Iz tog razloga mnogi sugerišu da su piramide originalno osmišljene kao ogromne mašine, sposobne za proizvodnju elektromagnetnih frekvencija. Činjenica da ni jedna mumija nije pronađena unutar građevine samo pojačava ovu teoriju.

Kada pogledamo izolovani električni kabl, vidimo da se provodni izolacijski materijali koristi na isti način kao kod piramida. Takva informacija nije iznenađujuća, s obzirom na to da sama unutrašnja gradnja piramida neodoljivo podseća na elektranu.

Da li je ova drevna civilizacija znala više od nas?

Misterije egipatskih piramida

foto: unsplash.com

Egipatske piramide kriju toliko misterija da postoji bezbroj teorija o njihovom značenju i načinu pravljenja. Predani mašti i zaneseni dubokoumnim mislima, izgubili smo fokus o nekim jednostavnijim stvarima. Primera radi, koje su to osnovne beneficije ovih građevina?

Prema teoriji, enterijer piramida pomaže bržem rastu voća ili povrća, te doprinosi očuvanju hrane. Takođe, unutrašnjost nema ništa manji uticaj ni na sečiva i alate, koje navodno, piramide čine oštrijima. Sudeći da je sve usko povezano sa botanikom, poljoprivredom i ishranom, postoje teorije koje tvrde da je osnovna primena bila sakupljanje energije. Na kraju krajeva, zašto odbaciti mogućnost da su drevni Egipćani posedovali visoka  znanja o prirodi i svetu?

Ukoliko i sami želite da se uverite u mističnost piramida, možete posetiti plato u Gizi na jednom od izleta iz Hurgade.

Ostavite odgovor