Kuba – egzotična destinacija koju treba doživeti na pravi način

Kuba je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu. Ovaj arhipelag u Karibima ujedno predstavlja i državu, okruženu Karipskim morem, Meksičkim zalivom i Atlanskim okeanom. Prestonica Kube je grad Havana, gde se turisti neposredno mogu upoznati sa istorijom i kulturom zemlje, građevinama iz perioda španske kolonizacije, ali i gde najbolje mogu doživeti svet i život iz kubanske perspektive. Sa oko 400 otoka, 200 zaliva i 250 plaža, od kojih neke važe ze najlepše plaže na svetu, Kuba predstavlja omiljeno letovalište turistima širom sveta. Ako je Kuba egzotična destinacija na vašoj listi želja, u daljem tekstu pročitajte najvažnije savete, kao i niz zanimljivih informacija.

Kako stići do Kube?

Kuba - Havana

foto: usnplash.com

Od Beograda od Havane valja preći put dug 9.165 km. Zbog toga postoji samo jedan najbolji i najbrži način prevoza da se stigne do prelepe Kube – let avionom. Najpovoljnije karte nude avio-kompanije Turkish Airlines, Air France, Aeroflot. Međutim, direktan let od srpske do kubanske prestonice još uvek nije uspostavljen, pa je presedanje neophodno. Iz Beograda do Havane možete stići sa presedanjem u Istanbulu, Parizu, Amsterdamu ili Moskvi.

Koliko će put vremenski trajati najviše zavisi od organizacije avio-kompanije i pauze koja se pravi u toku presedanja. Ipak, okvirno računajte na put dug oko 15 sati, a možda i duže. U Havani ćete sleteti na međunarodni aerodrom Jose Marti, a onda sledi dalji transfer do vašeg odredišta. Najpoznatije kubansko letovalište je Varadero, koje je od Havane udaljeno oko 45 minuta vožnje autobusom.

Šta možete obići u Havani?

Kuba egzotična destinacija - Havana

foto: pixabay.com

U zavisnosti od toga kako organizujete putovanje i ako budete u prilici, obavezno obiđite Havanu. Najpre se uputite ka starom delu ovog grada (La Habana Vieja), koji je inače pod zaštitom Uneska i kao takav danas predstavlja pravu turističku atrakciju. Ovaj deo Havane odiše tragovima davne prošlosti, pa nije ni čudo što turisti imaju utisak da su se vratili u dvadeseti vek. Najveći utisak ostavljaju male i uske ulice, na kojima saobraćaju jedino odltajmeri – glavno prevozno sredstvo.

Zatim su tu i zeleni parkovi i trgovi, starinske zgrade, koje predstavljaju biser barokne, neoklasične i kolonijalne arhitekture, kao i gostoljubivno lokalno stanovništvo u tradicionalnoj odeći. Za obilazak Havane valja izdvojiti mnogo vremena, ali ako želite najbrže razgledanje ovog grada posetite sledeće znamenitosti: El Capitolio, Palacio de los Capitanes Generales, Convento de Santa Clara, Plaza de la Revolucion. Nemojte zaobići ni najvažnije kubansko zdanje, Muzej revolucije (Museo de la Revolución), koji krije jedinstveno priču iz prošlosti Kubanske revolucije. Čuveni Hotel Nacional de Cuba i šetalište uz more Malecon nezaobilazna su mesta za sve turiste koji prvi put posećuju Kubu.

Kuba – egzotična destinacija

Kuba egzotična destinacija - plaže

foto: unsplash.com

Kada planirate egzotična putovanja, Kuba je sigurno na vašoj listi. Na ovom karipskom ostrvu vam sigurno neće biti dosadno. Ako želite pasivniji odmor i opuštanje svih čula, onda su kubanske plaže idealno mesto za vas. Palme na sve strane, mekani beli pesak i spoj netaknute prirode sa čarobnim koralnim grebenima stvaraju rajski doživljaj, a kupanja, leškarenja i sunčanja nikad dosta. To je ono što karakteriše i druge daleke destinacije, ali na Kubi ćete doživeti egzotiku posebne vrste. Za ovakvu vrstu odmora smeštaj potražite u Varaderu ili preko turističkih agencija rezervišite all inclusive odmor u ovom modenskom letovalištu.

Međutim, ako se na Kubu niste uputili samo radi odmora, nego i radi provoda, onda budite sigurni da ćete sa nje poneti nezaboravne uspomene. Kada kažemo “provod” mislimo na niz dnevnih aktivnosti u kojima možete uživati, ali i na bogat noćni život. Na plažama u sklopu različitih hotela postoje mini-tereni za igranje odbojke na pesku, dok se u vodi možete oprobati u najrazličitijim aktivnostima, poput skijanja na vodi, vožnje na banani ili ronjenja. Što se tiče kafića i barova, svakodnevno možete uživati u muzici i pozitivnoj atmosferi. Salsa, bolero, mamba i ča-ča-ča, plesovi koji potiču sa ovih prostora, toliko su popularni i omiljeni među Kubancima da ćete neretko biti u prilici da prisustvujete pravim žurkama uživo, u nekom baru ili čak na ulici.

U julu, turisti imaju jedinstvenu priliku da isprate karneval, po kome je Kuba poznata svuda u svetu. To su omiljeni dani na Kubi – onda kada sve vrvi od života, muzike i plesa. Ne propustite priliku da fotografišete plesače u raznobojnim kostimama, a ako želite možete se i pridružiti lokalnom stanovništvu u igri i zabavi.

Idealno vreme za putovanje na Kubu

Iako je klima na Kubi tropska, nije preporučljivo ići baš u bilo koje doba godine. Uprkos ekstremnim letnjim vrućinama, postoji i sezona kiša i vetrova. U periodu od juna do oktobra padavine su učestalije, a u avgustu, septembru i oktobru traje sezona uragana. Zbog toga je naše “zimsko” vreme idealno za putovanje na Kubu – od kraja novembra do juna. Međutim, poslednjih godina klima se izuzetno promenila, pa je i tokom letnjeg perioda Kuba postala izuzetno posećena.

Kuba: zanimljive i korisne informacije

Kubanka

foto: pixabay.com

Prvi utisak koji turisti stvore o Kubancima jeste da su oni prilično primitivan narod. Ovakve predrasude postoje verovatno zbog kubanskog način života, običaja i nesvakidašnje kulture. Međutim, Kubanci su i te kako prosvećen i obrazovan narod. Stopa pismenosti na Kubi iznosti čak 99,8%, što je najveća stopa na svetu. Od preko 11 miliona stanovnika, samo 0,2 % populacije je nepismeno i reč je o starijim Kubancima. Kako je obrazovanje dostupno apsolutno svima, nemojte se iznenaditi činjenicom da su kubanski doktori popularni i traženi i u drugim zemljama i da je njihov posao čak isplativiji od celokupnog turizma.

Ako nešto perfektno funkcioniše na Kubi, pored obrazovnog sistema i turizma, to je definitivno zdravstveni sistem. Neretko ćete čuti da spada među najbolje uređenim na svetu i da se pored vrhunskih doktora, Kubanci mogu pohvaliti i besplatnom zdravstvenom zaštitom za celokupno stanovništvo.

Kuba je poznata po rumu i cigaretama, pa ih možete naći apsolutno svuda i po dosta pristupačnijim cenama nego kod nas. Vodite računa kada kupujete tompuse o dozvoljenoj količini koja može da se prenese preko granice.Najpoznatiji  brendovi su Havana, Monte Kristo, Kohiba i Partagas

Pošto je Če Gevara jedna od omiljenih ličnosti na Kubi, neretko se njegovi portreti mogu videti na svakom ćošku i na brojnim suvenirima. Pored Čea, centralna figura egzotične Kube decenijama je bio Fidel Kastro. Priče iz perioda njegove vladavine sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Sigurno znate i da je nobelovac Ernest Hemingvej veliki deo svog života proveo na Kubi koja mu je bila inspiracija za roman „Starac i more“.

Upoznajte život na Kubi

Kuba ulice Havane

foto: pixabay.com

Na Kubi je pristup internetu ograničen, a besplatan Wi-Fi ne postoji. Ako želite da koristite internet, morate da kupite karticu sa minimalnih sat vremena korišćenja ili maksimalnih pet sati. Takođe, na Kubi nema ni tržnih centara i ogromnih dragstora, pa je najvažnije otputovati potpuno opremljen i snadbeven. U prodavnicama na Kubi ponekad je teško pronaći i osnovne životne namirnice. Ukoliko odsedate u hotelu, najbolja opcija je all inclusive. Sa druge strane, pravu Kubu doživećete u domovima lokalaca koje oni zovu casas particulares, osnosno kuće za izdavanje. Imaćete svoju sobu (sa kupatilom ili ga delite sa drugom sobom), a doručak i večeru vam mogu spremiti domaćini. Za ručak posetite brojne restorane i naručite jastoga, jedan od čuvenih specijaliteta.

Kubanci su vrlo gostoljubiv narod. Ukoliko znate jezik možete svakodnevno uživati u pričama lokalnog stanovništva. Znaju za Srbiju, tj. bivšu Jugoslaviju i za Tita, ali i za savremene značajne ličnosti, a najviše za sportiste.

Nacionalni sport je bejzbol i nemojte da vas začudi kada vidite na ulici mlade koji se igraju loptom.

Koliko je Kuba egzotična destinacija govori podatak da je plaža u Varaderu izabrana 2019. godine za drugu po lepoti na svetu (po mišljenju korisnika sajta TripAdvisor, nagrada “Traveller’s Choice 2019” ).

Ostavite odgovor