Najveće atrakcije u Sofiji

Sa velikim brojem muzeja, verskih zdanja i parkova, bugarska prestonica nudi pregršt interesantnih aktivnosti. Stoga, ukoliko u narednom periodu planirate putovanje u komšijsku zemlju, predlažemo da nastavite sa čitanjem teksta. U narednim redovima ćemo predstaviti najveće atrakcije u Sofiji, odnosno listu lokaliteta koje nikako ne bi trebalo da propustite ukoliko putujete u grad mudrosti.

Hram-spomenik Svetog Aleksandra Nevskog

najveće atrakcije u Sofiji

foto: unsplash.com

Ova velelepna građevina podignuta je 1908. godine, po okončanju rusko-turskog rata, a u čast poginulim vojnicima pešadijskog puka koji su svoje živote posvetili bugarskoj nezavisnosti. Vođa ruske vojske u bitkama za oslobođenje Bugarske bio je car Aleksandar II, čiji je zaštitnik upravo bio Sveti Aleksandar Nevski. Otud je i samo ime katedrale simbolično ponelo ime po ovom svecu. Hram-spomenik Svetog Aleksandra Nevskog danas važi za simbol uz pomoć kojeg inostrani turisti prepoznaju Sofiju, ali i Bugarsku. Ujedno je i sedište patrijaršije.

Zanimljiva činjenica: Katedrala Aleksandra Nevskog je monumentalno zdanje građeno u neovizantijskom stilu sa najvećom kolekcijom pravoslavnih ikona u Evropi.

Nacionalni muzej istorije takođe spada u najveće atrakcije u Sofiji

Sofija, Bugarska

foto: unsplash.com

Izgradnja Nacionalnog muzeja istorije u Sofiji završena je 1973. godine, a do danas je kroz njega prošlo na desetine miliona turista. Muzej u svojoj kolekciji poseduje oko 650 hiljada predmeta u vezi sa arheologijom, istorijom i etnografijom, od kojih je stalno eksponirano „svega” 10%. Ljudi se u prostorijama obično zadržavaju oko dva sata, dok je muzej najmanje prometan  u popodnevnim časovima. Upravo zbog toga će vreme nakon sunčanog zenita biti najbolje vreme za posetu ovog lokaliteta.

Osim Nacionalnog muzeja istorije, predlažemo da posetite arheološki park Serdika, te ostala memorijalna mesta. U nastavku ćemo istaći listu najpopularnijih kulturnih centara u gradu mudrosti.

  • Regionalni istorijski muzej Sofije
  • Nacionalni muzej vojne istorije
  • Palata nacionalne umetničke galerije
  • Umetnički muzej iz doba bugarskog socijalizma
  • Nacionalna palata kulture

Džamija Banja Baši

Prema istorijskim spisima, u Sofiji je nekada postojalo preko sedamdeset džamija. Međutim, zub vremena, prirodne katastrofe i česte opsade gradova su Banju Baši učinile jedinom preostalom aktivnom džamijom.  To je upravo i glavni razlog zbog kojeg ova građevina ima povlašćeni položaj kod većine lokalaca. Inače, džamiju je dizajnirao poznati otomanski arhitekta Mimar Sinan, za vreme turske okupacije grada. Njena izgradnja navršena je 1566. godine, dok je samo ime ponela po turskoj frazi za termalni izvor koji se nalazi direktno ispod građevine (banyabashi). U bukvalnom prevodu, termin označava mesto sa „puno kupatila”.

Crkva Sveta Nedelja

Prema pretpostavci istraživača, ovo zdanje je podignuto sredinom X veka. Crkva je tokom svog postojanja pretrpela mnoga razaranja, pa je više puta bila obnavljana. Najveće muke zadali su snažni zemljotres iz 1858. godine, te neuspeli atentat na cara Borisa III četvrtinom XX veka. Crkva je postala episkopska rezidencija, a interesantno je napomenuti da u njoj počivaju mošti srpskog kralja Stefana Milutina. U okviru posete verskih mesta, predlažemo da obiđete i Crkvu Svete Sofije, Rusku crkvu Svetog Nikolaja, Bojansku Crkvu te Crkvu Svetog Đorđa. Bitno je naglasiti da je turistička poseta većeg broja svetih zdanja potpuno besplatna.

Da li ste znali? Skoro sve srednjevekovne crkve u Bugarskoj su podignute na kamenom temelju. Konstrukcije su mahom bile drvene.

Nacionalno pozorište Ivan Vazov

Pozorište Ivan Vazov

foto: pixabay.com

Imajući u vidu da je otvoreno 1906. godine, ovo impozantno neoklasično pozorište se neretko svrstava u listu najstarijih evropskih pozorišta. Građevinu karakteriše neverovatna arhitektura sa predivnim stubovima te dobra kombinacija fasadnih kolorita. Ponelo je ime po jednom od najvećih bugarskih pisaca, Ivanu Vazovu. Veći deo zdanja je bio oštećen tokom strašnog gradskog požara 1923. ali je na svu sreću sanacija izvršena svega nekoliko godina kasnije. Nacionalno pozorište je smešteno u samom središtu grada, sa bajkovitim vidikovcem na Gradski park, tako da može biti idealna stanica za pauzu. Ukoliko želite da probate tradicionalna domaća jela, u ovom delu grada ima jak dobrih restorana. Ako ste ipak više za tursku kuhinju, nećete pogrešiti ukoliko posetite restoran Djanam Turkish.

Relaksacija u predivnim parkovima

Najveće atrakcije u Sofiji

foto: pixabay.com

Prestonica Bugarske karakteristična je po velikom broju zelenih površina, stoga predlažemo da vaše putovanje upotpunite boravkom u najlepšim parkovima. Evo liste neverovatnih oaza za odmor koje ne bi trebalo da zaobiđete:

  • Park Borisova Gradina – najstariji, te ujedno najpoznatiji park u prestonici Bugarske.
  • Južni park – urbani park sa gustom mrežom pešačkih staza, fontana, ali i restoran-barova.
  • Gradski park – prekrasan park sa fontanama, obojen raznolikim vrstama cveća.
  • Zapadni park – premda se ne nalazi u centru Sofije, ovaj ogromni park mami zavidan broj posetilaca.
  • Park Zaimov – zeleni gradski park sa šetalištima, sportskim terenima, igralištima za decu, fontanama, ali i pozorištem.

Nakon obilaska ovih spomenika prirodi, preporučujemo da se uputite ka Botaničkoj Bašti ili predivnom vodopadu Bojana. Talasanje vode ili uživanje u živopisnom bilju će zasigurno popraviti vaše raspoloženje.

Zoološki vrt grada Sofije

Ljubitelji životinja slobodno vreme u Sofiji takođe mogu iskoristiti i za obilazak velikog zoološkog vrta. Pod okvirima ovog zoo-parka nalazi se veliki broj životinjskih vrsta, ali je najveća pažnja uglavnom posvećena ogromnom akvarijumu sa raznovrsnim ribama. Posetioce takođe neretko zaokupiraju lavovi i tigrovi. Lokalitet je smešten u ulici Čavdara Mutafova, dok je cena karti izuzetno pristupačna (oko 2 evra).

Putovanje u Sofiju većini turista ostane urezano u memoriji do kraja života. Nadamo se da ništa drugačiji ishod neće zadesiti i vas, te da ćete uživati u hrani, muzici i društvu koje tamo zateknete. Želimo vam srećan put i dobar provod!

Ostavite odgovor