Šta jedu turisti u Japanu

Japanska kuhinja – šta jedu turisti u Japanu?

Japanska kuhinja je jedna od najpoznatijih u svetu i za turiste predstavlja pravu egzotiku. Suši koji ste navikli da jedete u japanskim restoranima širom sveta, značajno se razlikuje od tradicionalnog. Međutim, pored ovog svetski poznatog jela, japanska kuhinja ponudiće vam brojne druge specijalitete. Ako se spremate za put u Japan ili samo istražujete kuhinje sveta, pogledajte šta možete da očekujete u „Zemlji izlazećeg sunca“.

Japanska kuhinja je prava egzotika

Japanska kuhinja

foto: pixabay.com

Kada putujete na daleke destinacije jedan od glavnih ciljeva putovanje je upoznavanje sa lokalnom kulturom i specijalitetima egzotičnih kuhinja. Svako ko ode u Japan neće odoleti kulinarskom umeću domaćina, bez obzira na to da li je gurman u duši ili ne. Zbog specifičnih gastronomskih ukusa Japan nazivaju i „destinacijom za kulinarska hodočašća“.  Ono što je jako interesantno jeste nepoznavanje japanske kuhinje, iako je popularna svuda u svetu. Koliko god zvučalo kontradiktorno, zaista je tako. Ako budete pitali slučajnog prolaznika šta vam može reći o japanskoj kuhinji, kazaće vam da je to isto kao i kineska kuhinja, ima mnogo pirinča, ribe i sl. O piću će retko ko znati da vam ispriča nešto, a Japanci i te kako imaju svoje specijalitete. 

Japanska jela koja mora probati svaki turista

Japanski specijaliteti su bogati i raznovrsni. Sadrže meso, pirinač, testeninu, povrće i začine. Ako niste ljubitelj ničega od navedenog, nemojte brinuti, jer u Japanu postoji toliki izbor hrane za turiste da ćete u ponudi naći nešto što vam odgovara. 

 

Nudle bez koji se ne može zamisliti japanska kuhinja

Nudle ste verovatno probali u nekom od srpskih restorana, te znate o čemu je reč. Ali ne dozvolite da vas to prevari i da ne probate nudle kakve prave Japanci. Nudle upravo potiču sa ovih prostora, te je logično da u Japanu imaju autentičan ukus. 

Preko 700 godina nudle se proizvode u Japanu. Omiljene su one koje se prave od heljdinog brašna. U Japanu se veruje da će onaj ko uoči Nove godine jede nudle imati uspešnu godinu. U zavisnosti od doba godine kada planirate posetu Japanu, možete probati nudle u različitim vrstama soseva. Ovo je karakteristično za letnji period, a nudle u supi Japanci više konzumiraju zimi.  Posebno je karakteristično jelo jakisoba koje se pravi od nudli i mesa. 

 

Jakisoba

Jakisoba

foto: pixabay.com

Jakisoba je japansko jelo iz ranga „brzih“ jela. Sprema se u tiganju, tako što se izdinsta kupus i pileće meso u sosu od soje, pa se na kraju dodaju kuvane nudle. Služi se sa majonezom i predstavlja jedno od ukusnijih jela u Japanu. Svakako, vredi staviti ga na listu specijaliteta koje treba probati. 

Najpoznatija supa na svetu – Ramen

Ramen supa

foto: pixabay.com

Ono što je poznato svim ljubiteljima hrane jeste da je najpoznatija supa na svetu, kineska supa ramen. Međutim, pre oko jednog veka ramen je mesto našla i na trpezi Japanaca. Ramen se pravi od mesa, začina, nudli, jaja, a u sve ovo dodaje se i mladi luk. U Japanu postoji više načina spremanja ove supe, a vi ćete se odlučiti koji najviše godi vašem ukusu.

Ono što se preporučuje turistima kada odu u Japan, jeste da se ne stide srkanja supe. Štaviše, srkanje je u Japanu poželjno. To je znak da je ramen ukusan i da uživate u njemu. 

„Japanski roštilj“ – Jakitori

Japanska kuhinja - jakitori roštilj

foto: pixabay.com

Verovali ili ne, i Japanci imaju svoj roštilj. Jakitori su marinirani ražnjići mesa i služe se na posebnim mestima u zemlji. U delu Šinđukua može se naći na desetine lokala gde se prodaje ovo jelo. Na ražnjiću se nalaze različite vrste mesa koje su spremljene na posebnim japanskim roštiljima, a dodatak specifičnih začina daje im poseban ukus. Uz jakitori obično se služi japansko pivo. 

Sukijaki

Turisti koji se nađu u Japanu obavezno moraju probati bar jedno od kuvanih japanskih variva iz lonca. Sukijaki, šabu šabu i oden su najpoznatija kuvana jela u Japanu. Sukijaki se jede tako što se umače u živo razmućeno jaje. Sprema se tako što se u velikom loncu kuva meso u sosu od soje, japanski praziluk, nudle, pečurke i ostali dodaci. 

Donburi – prva asocijacija na japansku kuhinju

Donburi

foto: pixabay.com

Donburi je jelo koje je asocijacija na japansku kuhinju. U pitanju je kuvani pirinač sa ribom. Prvi donburi u Japanu napravljen je sa jeguljom, a danas postoji mnogo recepata po kojima se priprema ovo jelo. Iako deluje sasvim jednostavno, obavezno ga dodajte na listu jela koja morate probati, nećete se pokajati. 

Riba se redovno nalazi na japanskoj trpezi i sprema se na različite načine. Ovo pruža mogućnost turistima da probaju neke vrste ribe koje nikada pre toga nisu. 

Japanski bonton za stolom

Prvo pravilo glasi: „Naučite da koristite štapiće“. U Japanu se nekulturnim smatra ukoliko neko probada hranu štapićem, to je znak nepoštovanja prema hrani, ali i prema onome ko je sprema. Iz tog razloga probadanje hrane zaboravite. 

Nemojte nikada probirati hranu, već jedite sve redom. Najbolje za sve turiste jeste da pogledaju oko sebe kako se pravilno koriste štapići i da prate ostale. Nakon što završite ručak, štapiće odložite u na mesto koje je predviđeno za njih, obično se donosi stalak pored tanjira. 

Ostavite odgovor