Saveti za put u Egipat – izleti iz Hurgade

Egipat je nalazi na severu Afrike i predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija. Ukoliko planirate putovanje u Egipat, zemlju okupanu suncem tokom čitave godine, očekujte da će vas ljubazni i nasmejani domaćini srdačno dočekati. U pitanju je zemlja Sahare koja izlazi na Mediteran i na Crveno more. Glavni grad Egipta je Kairo, a najpoznatija turistička mesta Hurgada i Šarm el Šeik. Korisne informacije koje vam donosimo sigurno će vas bolje pripremiti za put i učiniće boravak u Egiptu prijatnijim i lepšim.

Hurgada kao najpoznatije letovalište u Egiptu

Saveti za put u Egipat - Hurgada

foto: pixabay.com

Hurgada je idealna destinacija za sve one koji vole da uživaju na rajskim plažama, u sunčanju, kao i u različitim aktivnostima na vodi.  S obzirom na to da ima preko 350 sunčanih dana godišnje, razumljivo je što je ovo omiljena turistička destinacija tokom zimskih meseci. Kada se odlučite za egzotična putovanja, a niste u mogućnosti da idete na Maldive ili Sejšele, Hurgada je odlična opcija. Ono po čemu je poznata među turistima su svakako bele peščane plaže, neobičan podvodni svet, kao i nestvarno lepi koralni grebeni. 

Iako se glavne atrakcije Hurgade povezuju sa plažom i kristalno čistim Crvenim morem, ovo izuzetno letovalište posetiocima nudi brojne sadržaje i na kopnu. Prvenstveno se misli na posetu beduinskim selima, kao i na okolna izletišta. 

Krstarenje Crvenim morem na brodu sa staklenim dnom

Saveti za put u Egipat - Krstarenje

foto: pixabay.com

Ukoliko niste ljubitelj ronjenja, sjajna alternativa je krstarenje u brodovima sa staklenim dnom. To predstavlja idealnu mogućnost da istražite podvodne lepote Crvenog mora. Ovaj brod nesumnjivo podseća na akvarijum, pružajući putnicima priliku da uživaju u nestvarnoj lepoti stanovnika morskih dubina. 

Simbadova podmornica kao nezaboravno iskustvo

Simbadova podmornica je idealna utoliko što vam pruža mogućnost da upoznate morske dubine, a da pri tom čak i ne dodirnete vodu. Ova podmornica zaranja na 22 metra dubine vodeći putnike u plavi podvodni svet koralnih grebena i morskih stanovnika. Prozori podmornice su posebno dizajnirani i zahvaljujući njima posetiocima je omogućena maksimalna vidljivost kako bi otkrili zanimljiv morski svet egzotičnih boja. Ovo spektakularno podvodno putovanje traje okvirno jedan sat i predstavlja vrhunsku atrakciju, kako za decu tako i za neplivače. 

Putovanje u Egipat je nezamislivo bez obilaska pustinje

Saveti za put u Egipat - Pustinja

foto: pixabay.com

Već ukoliko se nađete u Egiptu, ne propustite posetu pustinji. Izlet u pustinju džipom sa posetom beduinskom selu je avantura za pamćenje. Peščane dine i pustinjske oaze su sigurno nešto što će zaokupiti vašu pažnju. Od Hurgade do najbližih beduinskih sela stiže se organizovanim turama džipovima za nešto više od pola sata vožnje. Ovde ćete imati priliku da se upoznate sa uslovima života u pustinji, običajima tih ljudi, svakodnevnim navikama, kao i sa beduinskom kuhinjom. 

Ukoliko ste ljubitelj adrenalina, vožnja kvadovima duž peščanih dina je nešto što ne smete propustiti. Prilikom posete beduinskom selu bićete očarani gostoprimstvom nomadskog naroda, i moći ćete da uživate u ukusu lokalnog čaja. 

Posebna atrakcija je svakako jahanje kamila kroz pustinju. Možete odabrati turu za jahanje kamila koja vam najviše odgovara. Kraće ture pored plaže su preporučljive za decu, dok je za odrasle na raspolaganju višesatno jahanje do beduinskih sela. Možete biti potpuno opušteni, jer vodiči kamila brinu o njihovom kretanju tako, da je ovaj vid zabave potpuno bezbedan.

Važni saveti za put u Egipat odnose se na pripremu za izlet u pustinju. Obavezno na pustinjski izlet ponesite naočare, šal i maramu koji će vas štititi od peska tokom vožnje. Ukoliko planirate da ostanete i posle zalaska sunca, ne zaboravite i topliju garderobu, jer noći u pustinji znaju da budu veoma hladne. 

Korisni saveti za put u Egipat

Pustinja

foto: pixabay.com

 

Zvanični jezik u Egiptu je arapski.  Međutim, skoro svi ljudi koji se bave turizmom govore engleski, a neretko i ruski i nemački jezik.

Let do Hurgade traje oko 3 sata. Ukoliko ne posedujete turističku vizu za Egipat, možete je vrlo lako nabaviti odmah po sletanju na aerodrom i platiti u evrima.

Njihova valuta je egipatska funta, mada možete plaćati u evrima i dolarima. Novac možete zameniti u hotelima na automatima koji su predviđeni za zamenu i podizanje novca. Preporuka je da sve plaćate gotovinom.

Pre nego što krenete na putovanje u Egipat preporuka je da nekoliko dana koristite probiotik i da ga obavezno ponesete sa sobom. Voda u Egiptu nije za piće, zbog čega se savetuje korišćenje flaširane vode. 

Taksi je veoma povoljan, ali najbolje je da se sa taksistom dogovorite o ceni pre vožnje, isplativije je. 

Ukoliko ste ljubitelj kupovine, onda je Egipat pravi raj za vas. U radnjama ne postoje cenovnici, tako da se za svaki proizvod možete cenkati sa prodavcima. Čak i ukoliko ne želite da kupujete, trgovci će vas saletati ispred radnji, sa raznovrsnim ponudama.  

Hrana u Egiptu je raznovrsna. Lokalna hrana je izuzetno začinjena, tako da ukoliko ne biste da eksperimentišete, naš savet je da se opredelite za internacionalnu kuhinju. Deo njihove kulture je ostavljanje bakšiša. Ukoliko sobarici ili na plaži ostavite napojnicu, možete očekivati predusretljivost i znatno viši kvalitet usluge kao izraz zahvalnosti. 

Ovo je samo delić zanimljivosti koje ova nestvarno lepa zemlja pruža i zbog čega je uvek prepuna turista iz raznih krajeva. Neka vam putovanje u Egipat bude vanserijsko iskustvo i ne zaboravite da javite utiske i da nas obradujete sa nekom lepom fotografijom. 

Ostavite odgovor