Specijaliteti austrijske kuhinje

Specijaliteti austrijske kuhinje

Austrija je zemlja koja je poznata ne samo po izuzetnim građevinama, bogatoj istoriji i kulturi, već i po raznolikosti gastronomske ponude. Na pomen ove zemlje, raznovrsnost njenih specijaliteta je nešto na šta prvo pomislimo. Austrijska jela imaju dugu istoriju, jer su specijaliteti austrijske kuhinje rezultat uticaja zemalja koje su nekada činile čitavu Habzburšku monarhiju. Ovi uticaji su se nastavili i kasnije, tako da je austrijska kuhinja do danas ostala u znaku ukusne mešavine različitih kultura. Zbog toga je jedna od njenih glavnih i najprepoznatljivijih karaktiristika upravo ova multietničnost.

Ukoliko planirate da uskoro posetite Austriju, sigurno ćete pored saveta za put u Beč ili neki drugi austrijski grad istražiti i koji su to najpoznatiji specijaliteti austrijske kuhinje. U narednim redovima vam predstavljamo samo mali deo kulinarskog bogatstva ove alpske zemlje, pre svega poslastice, po kojima je ona pretežno poznata. Svakako, nadamo se da ćete podjednako uživati u otkrivanju kako slatkih tako i njenih slanih ukusa.

Bečka šnicla – kraljica kada su u pitanju specijaliteti austrijske kuhinje

Specijaliteti austrijske kuhinje - bečka šnicla

foto: pixabay.com

Iznutra mekana, a spolja hrskava – dok se ponosno šepuri po gotovo celoj površini tanjira, bečka šnicla nezainteresovano pušta različite istoričare kulinarstva da raspravljaju o njenom poreklu. Prema nekim od najstarijih podataka, još su Mavri u srednjem veku u mrvicama hleba pohovali meso. Jedna od brojnih varijanti o njenom poreklu kaže da ju je feldmaršal Radecki u Austriju doneo iz Italije. Bilo kako bilo, u poznatoj bečkoj šnicli ne uživa se samo u prestonici Austrije već i širom sveta. Za pripremu se obično koriste teleće ili svinjske šnicle, koje se najpre pospu brašnom. Potom se polože u umućena jaja i uvaljaju u prezle. Obe strane se prže u vrelom, penušavom ulju do prepoznatljive zlatne braonkaste boje. Serviraju se najčešće sa kolutovima limuna, uz pirinač, krompir ili mešanu salatu.

Kuvana junetina – nešto što ne smete propustiti u restoranima

Specijaliteti austrijske kuhinje - kuvana junetina

foto: pixabay.com

Austrija je veoma poznata po svojim slanim specijalitetima sa mesom – od kobasica i kotleta, do raznih vrsta gulaša i čorbi. Među njima se izdvaja tipično nacionalno jelo – kuvana junetina (Tafelspitz). Neophodni sastojci za njenu pripremu su kvalitetno juneće meso, razno povrće, aromatični začini i dosta vode. Slična jela postoje i u Francuskoj, kao i u Italiji, pa i u drugim zemljama u Evropi. To je samo jedan u nizu dokaza isprepletanosti austrijske sa drugim evropskim kuhinjama.

Zaher torta – desert broj 1

Specijaliteti austrijske kuhinje - zaher torta

foto: unsplash.com

Najpoznatija poslastica ne samo Beča već i čitave Austrije jeste čuvena zaher torta, zahvaljujući kojoj su mnoge austrijske kafeterije stekle ugled. Otkako ju je 1832. specijalno za kneza Meterniha osmislio i napravio Franc Zaher, tada šesnaestogodišnji pomoćni kuvar, do danas je ostala najpoznatija torta na svetu. Iako se može naći u brojnim kafeterijama i poslastičarnicama, ona koja je najboljeg ukusa poslužuje se u istoimenom luksuznom hotelu Zaher, gde se pravi po originalnom receptu. Ako se nađete u Austriji, ne propustite priliku da probate i druge poznate torte koje su proslavile ovu zemlju nadaleko poznatu po svojim poslasticama, kao što su npr. lincer ili doboš torta.

Kuglof, jer miriše na Austriju

Kuglof

foto: pixabay.com

Još jedan klasik i ponos austrijske kuhinje, omiljena poslastica Franca Jozefa I – njegovo veličanstvo – kuglof! Izgled ovog kolača je svima dobro poznat. Za njega su znali još stari Rimljani, tako da je ovo jedna od najstarijih modeliranih poslastica na svetu. Svoj karakterističan oblik duguje modli sa centralom cevčicom u sredini. Najčešće je simbol božićnih praznika, s obzirom na to da i samim svojim oblikom podseća na božićni venac. Ovaj tradicionalni austrijski kolač (sa čim se Francuzi verovatno ne bi složili) poznaje najrazličitije varijante koje mu dopunjuju osnovni ukus, koji duguje sledećim obaveznim sastojcima: jajima, brašnu, mleku, šećeru, kvascu i vanilinom šećeru. Među omiljenima je kuglof sa makom, preliven glazurom od limuna i šećera.

Štrudla sa jabukama naročito tokom zimskog perioda

Specijaliteti austrijske kuhinje - šstrudla s jabukama

foto: pixabay.com

Iako je zapravo reč o izvorno češkom specijalitetu, štrudla sa jabukama (Apfelstrudel) toliko je popularna u Austriji, da je nezamislivo da se nađete u ovoj zemlji a da propustite priliku da je probate. Poslužena sa slatkim sosom od vanile, posuta šećerom u prahu i cimetom, prosto je neodoljiva. Kada je jednom okusite, još dugo ćete nositi u ustima ukus ove poslastice. Brašno, puter i jabuke su glavni sastojci koji se koriste za njeno pravljenje i gotovo je neverovatno da su ovako jednostavne namirnice, eventualno upotpunjene seckanim orasima i suvim grožđem, glavni krivac za njen bogat i pun ukus. Štrudla sa jabukama je popularan i voljen specijalitet i u našim krajevima, ali tek kada probate austrijsku verziju shvatićete koliko se razlikuju, kako po izgledu tako i po ukusu.

Knedle sa šljivama/kajsijama – domaća poslastica prisutna u svakom domu

Knedle sa šljivama

foto: pixabay.com

Čuvena rečenica austrijskog cara Ferdinanda I: „Ja sam car i hoću knedle!“ najzaslužnija je za toliku njihovu popularnost. Klasične knedle poput onih sa šljivama zapravo najverovatnije potiču iz današnje Češke i pravi su primer otvorenosti Austrijanaca prema drugim kulturama i kuhinjama iz celog sveta. Slatko voćno jezgro opasano testom pored šljiva može činiti i neko drugo voće, a kajsije su najčešća alternativa. Sa prelivom od prezli, ovaj klasik među desertima dokaz je da su Austrijanci iz kuhinja celog sveta pokupili ono najbolje.

Ostavite odgovor