Azorska ostrva – raj usred Atlantika

Na pola puta između Evrope i Amerike u severnom Atlanskom okeanu nalazi se Azorski arhipelag sa 9 ostrva koja predstavljaju spoj harmonične prirode, tradicije, istorije, umetnosti i kulture. Iako svako od ovih devet ostrva ima svoju specifičnost i istoriju, svi zajedno čine zajedničku teritoriju. Azorska ostrva podeljena su na centralnu, zapadnu i istočnu zonu. U centralnoj grupi smešteno je pet ostrva i to: Faial, Graciosa, Pico (najviši vrh Portugalije, 2351m), Sao Jorge i Terceira. Zapadna grupa ostrva je najudaljenija od Evrope i sastoji se od dva ostrva Corvo i Flores, dok istočnu grupu ostrva čine Santa Maria i Sao Miguel.

Najveći dragulj azorskog arhipelaga svakako je Sao Miguel, dok je Corvo najmanje ostrvo koje se peške može obići za jedan dan.

Vulkanska ostrva koja plene svojom lepotom

Azorska ostrva

foto: pixabay.com

Azorska ostrva su ostrva vulkanskog porekla, pripadaju Portugaliji i predstavljaju važnu saobraćajnicu na Atlantiku. Ona su istovremeno plava i zelena, crna i vulkanska, prelivena okamenjenom lavom. U njihovim kraterima su smeštena jezera neverovatne lepote, toplih vodopada, okružena prirodom što ovo čarobno mesto svrstava u posebnu oazu mira. Boravak na ovim ostrvima deluje kao boravak na drugoj planeti. Sama pomisao da hodate po mestima gde su nekad bili aktivni vulkani, gde se nalaze gejziri stari hiljadama godina, okruženi vijugavim putevima koji su obrasli šarenim cvećem učiniće da se osećate kao u bajci.

Klima je umerena okeanska, a temperatura se tokom cele godine kreće između 16 i 25 stepeni Celzijusa. Neretko se dešava da se tokom jednog dana mogu promeniti sva četiri godišnja doba. Zato, ukoliko odlučite da putujete na Azore, potražite ponude za egzotična putovanja.

Azorska ostrva obiluju neobičnim plažama

Azorska ostrva plaže

foto: pixabay.com

Plaže Azorskih ostrva su zaista nešto posebno. More je uvek toplo, a voda kristalno čista. Kao posledica vulkanskih erupcija plaže su najčešće prekrivene crnim peskom. Na ostrvu Santa Maria ušuškane između litica i malih uvala nalaze se bele peščane plaže koje nude sjajno uživanje za sve generacije. Osim svetski poznate plaže po surfovanju, ostrva nude mnoštvo malih, intimnih uvala i plaža za sve koji žele da se osame uživajući u raju usred Atlantika.

Najveće turističke atrakcije na Azorskim ostrvima

Azorska ostrva predstavljaju mesto ukusne hrane, svetski poznatih vina, impozantne prirode i zabave koja neprestano traje. Ovo je vrhunska destinacija za uživanje, a u nastavku ćemo pokušati da vam dočaramo tek poneke atrakcije koje ne smete zaobići ukoliko odlučite da putujete na ovu bajkovitu destinaciju.

Sao Miguel, najveće ostrvo i administrativni centar Azora

Sao Miguel

foto: pixabay.com

Sao Miguel je najveće ostrvo ovog arhipelaga. Glavni i najveći grad ostrva Ponta Delgrada je ujedno i administrativni centar i luka. Odlikuje se specifičnom arhitekturom koja predstavlja kombinaciju belih fasada i crnog kamena. Ne propustite da posetite sjajan etnografski i prirodni muzej koji na poseban način prikazuje istoriju Azorskih ostrva. Brojni predmeti poput skulptura, nakita, igračaka i porcelana najbolje oslikavaju život ovdašnjih stanovnika. Posebna draž ovog grada je u tome što vas neće ujutru probuditi zvuk automobila, već cvrkut ptica koje svojom pesmom upotpunjuju celokupan ugođaj.

Lagoa do Fogo  ili Jezero vatre

Azorska ostrva - Ostrvo vatre

foto: pixabay.com

Ovo je sigurno jedna od najspektakularnijih prirodnih lepota Azora. Nastalo je vulkanskom erupcijom, zbog čega i nosi naziv „Jezero vatre“. Možete uživati u nesvakidašnjoj lepoti koju pruža vulkansko okruženje sa naslagama lave.

Furnas kao nezaobilazna atrakcija Azora

Furnas

foto: pixabay.com

Smešten na ostrvu Sao Miguel, Furnas predstavlja poseban dragulj sa izvorima lekovite vode i svetski poznatim gejzirima. Istovremeno, predstavlja sjajno mesto za uživanje u veoma retkom svetskom prirodnom fenomenu koji je okružen naslagama vulkanskih erupcija.

Ostrvo Pico-najviši vrh Portugalije

Piko - najviši vrh Portugalije

foto: pixabay.com

Na ovom ostrvu je smešten vinograd bajkovitog izgleda koji se između ostalog nalazi na Uneskovoj listi svetske prirodne baštine. Podeljen je na nekoliko parcela i zaštićen zidovima. Budući da vinogradarstvo na ovom ostrvu potiče iz 15. veka, razumljivo je da se ovde mogu videti vlastelinstva kao i brojni podrumi pića.

Corvo najbolje oslikava mentalitet i tradiciju lokalaca

Azorka ostrva

foto: pixabay.com

Ne propustite da posetite Corvo, najmanje ostrvo ovog arhipelaga. Simbol ovog mesta su ribarstvo i poljoprivreda. To su ujedno delatnosti koje datiraju od davnina i uspešno opstaju uprkos inovacijama. Lokalno stanovništvo se odlikuje ljubaznošću i gostoprimljivošću, tako da će vam rado pričati o svojoj kulturi. To je možda i najbolji način da upoznate njihov mentalitet i tradiciju.

Azorska ostrva imaju svoje ostrvo cveća – Flores

Azorska ostrva

foto: pixabay.com

Ostrvo koje obiluje autohtonim cvećem, tako da je razumljivo što je svrstano u rezervat biosfere pri Unesku. Ovde ćete imati priliku da probate njihova tradicionalna jela kao i nezaboravne seoske pejzaže. Ne zaboravite da ovekovečite svaki trenutak, jer u pitanju je prizor koji se ne može prepričati.

Faial – ostrvo autentične kulture

Azorska ostrva - Faial

foto: pixabay.com

Cedros predstavlja malo mesto na ostrvu gde živi svega oko 1000 stanovnika. Možda je baš iz tog razloga prepoznatljivo po autentičnoj kulturi i tradiciji. Brojne znamenitosti locirane u ovom mestu svake godine poseti veliki broj turista.

Azorska ostrva predstavljaju savršeno mesto na kom možete stvoriti doživotne uspomene. Iz svakog kutka ovog arhipelaga zrači neka neopisiva energija, koja kako lokalno stanovništvo, tako i turiste čini smirenima, srećnima i zadovoljnima.

Ostavite odgovor