jezera u Srbiji

TOP 10 najlepših jezera za vikend odmor u Srbiji

Iako bi naša lista morala biti mnogo duža, mi smo ipak izdvojili top 10 najlepših jezera za vikend odmor u Srbiji, koja ćemo vam u daljem tekstu ukratko i predstavili. Belocrkvanska jezera, Bovansko, Borsko, Vlasinsko, Zavojsko, Zlatarsko, Palićko, Perućačko, Srebrno jezero i jezero Ćelije samo su neka od najlepših i najposećenijih u našoj zemlji. Vodeni potencijali Srbije su zaista veliki, bez obzira na činjenicu da ona nema izlaz na more. Njena jezera, reke i vodopadi dovoljno govore o prirodnom bogatstvu i (ne)skrivenoj lepoti koja se jednostavno mora doživeti!

Ako se pitate kuda za vikend odmor u Srbiji, obavezno uzmite u obzir neka od jezera koja vam predlažemo u tekstu koji sledi.

1# Belocrkvanska jezera

Bela Crkva je s pravom ponela titulu grada jezera. Njenih sedim prelepih jezera, koje nazivaju bisernom ogrlicom Banata, decenijama unazad mame oduševljenje turista iz svih krajeva Srbije. Gradsko jezero je turistički najpoznatije, a onda slede i Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara, dok ostala jezera nisu toliko turistički razvijena, ali su upravo iz tog razloga idealna za ronioce i pecaroše. 

Belocrkvanska jezera (ova četiri razvijena) predstavljaju raj za mlade, kako zbog prelepih plaža koje podsećaju na morske, tako i zbog zabavnog sadržaja koji nude. Škole plivanja, ronjenja, jedrenja i vaterpola, teniski i košarkaški tereni i sl. samo su neki su od razloga zbog kojih mladi vole da leta provode baš ovde. Pored toga, plaže ovih jezera potpuno su urbanizovane, tako da predah uvek možete pronaći u nekim od obližnjih barova, restorana i poslastičara. 

2# Bovansko jezero

Bovansko jezero se nalazi između Sokobanje i Aleksinca, tačnije uz aleksinačko naselje Bovan. Važi za jedno od najlepših na jugu Srbije. Okolni žitelji ga jednostavno obožavaju – ono im je  nezaobilazno mesto za rošitljanje, izlete, prvomajske uranke i sastajanja sa porodicom i prijateljima. 

Već od maja, pa sve do kraja septembra, jezero stoji na raspolaganju i kupačima, i ribolovcima, ali i ljubiteljima vodenih sportova. Turističkom potencijalu Bovanskog jezera doprinosi i održavanje sportske manifestacije – jedriličarske regate Bovan, koja okupi više stotina ljubitelja ovog sporta iz cele zemlje. 

3# Borsko jezero

Nadomak Bora, na neverovatnih 30 hektara površine prostire se Borsko jezero. Nastalo iz praktičnih razloga, ovo jezero je za kratko vreme postalo najpoznatija turistička atrakcija i ujedno simbol ovog industrijskog grada. Smešteno je u podnožju planine Crni vrh, a okružuju ga listopadne i četinarske šume, netaknuta priroda i raskošna vegetacija, što je presudilo da postane oaza mira, kako lokalnom stanovništvu, tako i stanovnicima iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske i Rumunije. 

Borsko jezero raspolaže čistom (u pojedinim delovima čak i pijaćom) vodom, koja je u junu, julu i avgustu savršena za kupanje, dok su četiri velike plaže (kao i nekoliko manjih), restorani, kafići i mesta za pecaroše pravi izvor zabave i uživanja.   

4# Vlasinsko jezero

Decenijama unazad opšina Surdulica se ponosi jednim od najvećih i najlepših veštačnih jezera u zemlji – Vlasinskim jezerom. Ovaj biser jugoistočne Srbije ljubomorno čuvaju istoimena visoravan, kao i prelepe planine Besna kobila, Plana, Vardenik i Čemernik. Ako isplanirate vikend odmor na ovom jezeru, rezervišite jul i avgust za posetu, jer je priroda koja okružuje jezero tada u svom punom sjaju. Najpre će vam pažnju izmamiti ploveća tresetna ostrvca koja se nalaze na čitavom jezeru, a koja najvernije svedoče njegovoj prošlosti i nastanku. 

Pored kupanja, pecanja i sportova na vodi (vožnja čamca, kajaka i pedaline, jedrenje, veslanje), ne smete propustiti ni malu istraživačku rutu po prirodi oko jezera. Oni koji su željni odmora i doslovce mira biće fascinirani okolnom prirodom – vodopadima, prelepim klisurama, krivudavim potočićima, šumskim prostranstvima i zelenilom. Vlasinsko jezero je zaista raj za sva čula!

5# Zavojsko jezero 

Još uvek smo na jugu Srbije (nedaleko od Pirota) – ovog puta kod Zavojskog jezera, jedinog koje je nastalo koluvijlanim procesom. O nastanku ovog jezera postoji dosta podataka, a njegova zanimljiva istorija već ga izdvaja od ostalih i čini veoma posebnim. 

Ako je Zavojsko jezero vaš izbor tokom letnjih dana, onda možete uživati u kupanju, sunčanju, pecanju, sportovima na vodi i izletima po okolnim zelenim prostranstvima. Iako jezero celom površinom okružuju predivni krajolici, definitivno najlepša mesta za uživanje su ona oko nekadašnjeg sela Mala Lukanja, kamp-mesta Buljarice i Padinje, kao i lokalitet kod Belskog mosta. Početkom jeseni jezero je takođe bajkovito, a kako se prostire ispod Stare planine, ne propustite da baš s jeseni istražite ovaj neverovatan planinski masiv i provedete vikend na Staroj planini.

6# Zlatarsko jezero

Prema mišljenju mnogih turista, Zlatarsko jezero je jedno od najlepših u našoj zemlji. Smešteno je u dolini Uvca i ušuškao je brdovitim uzvišenjima Zlatara i Murtenice. Jezero krasi kristalno čista voda, a bez obzira što je nastalo veštačkim putem okruženo je netaknutom prirodom. Pontonska plaža je uređena tako da postoje sadržaji i za odrasle, kao i za decu. Najlepše smeštajne jedinice ovog jezera su etno-brvnare zahvaljujući kojima ćete imati utisak da ste u nekom filmu, gde su čovek i priroda najbolji prijatelji. 

Takođe, predlažemo vam da posetite i Vizitorski centar, tj. kompleks u obliku kule koji se sastoji u iz tri nivoa, a koji ispunjavaju ugostiteljski objekti i vidikovci sa kojih se pruža prelepi pogled na jezero i okolinu. Ovo je ujedno i idealno mesto da napravite sjajne fotografije!

7# Palićko jezero

Ako ćemo poverovati legendi da je nastalo od Panonskog mora, onda je Palićko jezero već samo po sebi jedinstveno. Međutim, ako pustimo priče i uputimo se na krajnji sever Srbije zaista ćemo posvedočiti njegovoj jedinstvenosti i očaravajućem izgledu. Predivne plaže duž kojih se nalaze letnjikovci, kampovi, sporstki tereni, atletske staze, kafići, restorani, šetališta i dečji zabavni sadržaji; druženje sa vidrama i galebovima – sve ovo je više nego dovoljno za vojvođasnku vikend avanturu! 

Međutim, tu nije kraj prednostima Palićkog jezera. Danas se na ovo jezero ne dolazi samo radi uživanja, već i zbog lečenja reumatskih, nervnih, ginekoloških i kožnih bolesti. Mala banjska kupatila sa lekovitom vodom sve više su glavni razlog turističkih poseta ovom jezeru. 

8# Perućačko jezero

Na listi najlepših jezera zapadne Srbije zasluženo prvo mesto zauzima Perućačko jezero. Smešteno je na granici Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, a nedaleko od šumovite i živopisne Bajine Bašte. Jezero je u svakom smislu jedinstveno – kristalna vodena površina čija se boja preliva iz tirkizne u plavu, a onda u zelenu, od juna do kraja avgusta predstavlja raj za kupače. 

Ako volite avanturu, jezero možete obići brodićima ili pedalinom, a odmor i zabavu potražite na plažama, koje su između ostalog specifične i po tome što se pomeraju (na to utiče promena nivoa vode tokom godine). Okolna priroda sa bajkovitim pejzažima idealna je za piknike ili rekreativne šetnje, a i pecaroši uvek mogu naći kutak za sebe. 

9# Srebrno jezero 

Istočni deo Srbije krasi jedno od najlepših srpskih jezera – Srebrno jezero ili, prema rečima mnogih turista, „srpsko more”. Na samo dva kilometara od Velikog Gradišta prostire se jezero dužine čak 14 km i širine oko 300 m. Neobično u svojoj prirodnoj lepoti, jezero krase i uređene plaže, kamp mesta, restorani. 

Njegovoj posećenosti doprinose i turistička mesta koja se nalaze u blizini, a koja se decenijama posećuju – Golubačka tvrđava, manastir Tumane, Đerdapska klisura, Lepenski vir, Viminacijum. Ovo jezero obuhvata i deo prelepe Đerdapske klisure, tako da možete videti uživo sve prirodne lepote ove regije. 

10# Ćelije – među top 10 najlepših jezera

Nedaleko od prestonice kneza Lazara nalazi se jezero Ćelije, koje smo uvrstili u top 10 najlepših jezera za vikend odmor u Srbiji. Nastanak ovog jezera usledio je iz praktičnih razloga, kao što su zaštita jezera Đerdap i vodosnadbevanje rasinskog okruga. Kako je jezero nastalo na mestu gde se nekada nalazilo selo Zlatari, koje je delimično izmešteno, a delimično potopljeno, postoji niz zanimljivih legendi o njemu. Prema jednoj od njih, veruje se da je u jezeru potopljeno onoliko ljudi koliko je grobova potopljeno u selu. U drugoj priči navodi se da se u vodi na jednom mestu može videti krst (sa potopljene crkve).

Prednost vikendovanja na ovom jezeru jeste baš u tome što ono nije turistički razvijeno i što vam garantuje apsolutni mir. Na Ćelijama nećete pronaći hotele i klasične gostionice, već smeštaj u vikendicama lokalnog stanovništva. Ne zaboravite da vas od Kruševca, Jastrebca i Kopaonika deli samo nekoliko kilometara, pa imate mogućnost da vikend i dodatno upotpunite posetom okolnim mestima.

Ostavite odgovor