U koje zemlje možete putovati i pod kojim uslovima?

Pandemija koronavirusa globalno je pogodila turistički sektor. Mnoge destinacije od marta 2020. godine nisu otvarale svoje granice za posete iz inostranstva. Sa druge strane, neke od njih i dalje menjaju pravila za ulazak turista u skladu sa epidemiološkom situacijom. Trenutno Srbija u crvenoj zoni sa velikim brojem obolelih po glavi stanovnika. Iz tog razloga, retke su države u koje naši državljani mogu putovati bez ikakvih ograničenja. Osim Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Mađarske, za mnoge druge zemlje potrebna vam je vakcina, potvrda o preležanom virusu COVID-19, negativan PCR ili antigenski test. Nekim pak državama ne možete pristupiti ni na koji način. Ukoliko u skorije vreme planirate na skijanje, na daleke destinacije ili u posetu nekom evropskom gradu, informišite se u koje zemlje možete putovati.

U koje gradove je moguće otputovati na City break?

Grafikon

foto: Maja Ignjatović

I dok se pre pandemje za novogodišnja putovanja tražilo mesto više već početkom novembra, danas ljudi čekaju poslednji trenutak da se odluče da li će ići na put. Razlog tome leži u stalnim promenama uslova za ulazak stranih državljana u turističke svrhe od strane receptivne zemlje. Iako je većina evropskih zemalja članica EU, pravila za ulazak nisu svuda ista. Zato već sada mnogi planiraju da novogodišnje praznike provedu u Budimpešti. Pored Mađarske, granice su “širom otvorene” ka Bosni i Hercegovini, tako da neometano možete posetiti Sarajevo, Banja Luku, Mostar, Trebinje ili neki drugi grad.

Nevakcinisani sugrađani koji žele da putuju van granica Srbije, sa negativnim antigenskim testovima mogu posetiti Grčku, Severnu Makedoniju, Albaniju, Estoniju, Ukrajinu, Moldaviju, Hrvatsku, Sloveniju ili Crnu Goru. Oni koji su preležali COVID-19, uz potvrdu i bez testova mogu da putuju u Austriju i Rumuniju. Sa negativnim PCR testom možete spakovati kofere za Tursku i Rusiju, pa novogodišnje praznike provesti u Istanbulu, Moskvi ili Sankt Peterburgu.

Kompletno vakcinisati srpski turisti bez karantina mogu posetiti još i Španiju, Švajcarsku, Češku, Holandiju (uz dodatni PCR ili antigenski test), Francusku, Finsku, Slovačku, Nemačku, Monako, Lihtenštajn, Litvaniju, Kipar (uz dva negativna PCR testa), Veliku Britaniju i Belorusiju.

U koje zemlje možemo putovati na skijanje?

u koje zemlje možete putovati

foto: pixabay.com

 

Popularne skijaške destinacije među domaćim turistima su Austrija, Francuska, Bugarska, Italija i Slovenija. Ukoliko ove godine želite da skijate van Kopaonika i Jahorine, možete da računate na austrijske, francuske i slovenačke Alpe. Italija je zatvorila svoja vrata za turističke posete, baš kao i Bugarska. Bansko, Borovec i Dolomiti za sada ostaju samo san za skijaše. Ali nikad se ne zna šta će se destiti do marta, kada je vrhunac ski-sezone.

Koje daleke destinacije su otvorene za posete?

u koje zemlje možete putovati

foto: pixabay.com

Videli smo kako stoje stvari sa evropskim zemljama. Sigurno se pitate u koje zemlje možete putovati van “starog kontinenta” i pod kojim uslovima. Krenućemo od “bliže” egzotike. Za one koji imaju mogućnosti da zimu provedu u toplijim krajevima, a nisu vakcinisani, mogu se opredeliti za Egipat, Jordan, Oman, Katar (uz posebnu dozvolu), Liban ili Ujedinjene Arapske Emirate. U ponudi turističkih agencija nalaze se aranžmani za Novu godinu u Hurgadi, Bejrutu i Dubaiju. Odnedavno je otvoren i Maroko, tako da možete posetiti Marakeš, Kazablanku, Rabat, Tandžir, Fes, Šefšauen i druge lepote u podnožju Atlasa.

Ko se odluči za dalje letove, bez ikakvih ograničenja može posetiti zemlju Asteka i Maja, Meksiko. Uz PCR test možete uživati još na Bahamima, Kubi, Maldivima, Sejšelima, kao i u Belizeu, Boliviji, Brazilu, Dominikanskoj Republici, Ekvadoru, Iranu, Južnoafričkoj Republici, Keniji, Kolumbiji, Kubi, Peruu, Tanzaniji i Čileu. Izdvoji smo neke od posećenijih turističkih destinacija za kojima smo čeznuli u prethodnom periodu.

Vakcinisani imaju pred sobom veći izbor, jer uz spomenute zemlje mogu putovati u Kanadu, SAD, Urugvaj ili na Mauricijus. Za Argentinu i Kambodžu, pored vakcinacije, potreban je i PCR test.

Ostavite odgovor