Početna » Zanimljivosti o Islandu – putovanje u zemlju leda i vatre

Zanimljivosti o Islandu – putovanje u zemlju leda i vatre

Tamo gde se glečeri „sudaraju” sa vulkanima i gejzirima, na granici između Atlantskog i Severnog ledenog okeana, nalazi se ostrvska država poznata kao „zemlja leda i vatre“. Island je najređe naseljena evropska zemlja, zato i nije neobično to što se spektakularna priroda očuvala u punom sjaju. Na glavnom ostrvu i još 36 manjih ukupno živi oko 350.000 stanovnika, od kojih čak 60% populacije naseljava glavni grad – Rejkjavik. Iako je površinski i po broju stanovnika mala, ova republika je po mnogo čemu jedinstvena. Ukoliko planirate putovanje na sever „starog kontinenta“, sigurno će vam biti korisno da pročitate neke zanimljivosti o Islandu.

1. Island je jedna od 20 najređe naseljenih država na svetu

Rejkjavik

foto: pixabay.com

Kao što smo spomenuli u uvodnom pasusu, Island je najređe naseljena država u Evropi, a ujedno i jedna od 20 najređe naseljenih država sveta. Na površini od 103.000 km² živi oko 350.000 ljudi, što znači da je gustina naseljenosti oko 3,2 stanovnika po kilometru kvadratnom. Da li možete da zamislite život na ostrvu nešto južnije od Arktičkog polarnika na kome pola godine dan traje svega 2 sata?

2. Za Island se može reći da je poslednje naseljeno mesto na našoj planeti

Ova tvrdnja je više deo reklamne kampanje Islanda nego što je istinita. Međutim, Island je zaista otkriven poprilično kasno. Tek kada su u 9. veku vikinški moreplovci otkrili ovo ostrvo, počelo je njegovo naseljavanje. Veruje se da su pre njih ovde živeli keltski monasi iz Irske, papari.

3. Islanđani su poprilično sujeverni – veruju u patuljke, vilenjake i trolove

Islanđani su poprilično sujeveran narod. Oko 30 do 40% lokalnog stanovništa veruje u patuljke, vilenjake i trolove. Islandski folklor pun je priča o „ljudima koji se kriju“ (Huldufólk).

4. Jedna je od najvećih eco-friendly država na svetu

Island je jedna od zemalja sa najrazvijenijom svešću stanovništa u vezi sa zaštitom životne sredine.  Skoro sva proizvedena električna energija potiče iz obnovljivih izvora. Rejkjavik je 2014. godine osvojio prestižnu Nagradu za očuvanje nordijske prirode i životne sredine, a cilj je da do 2040. godine uopšte ne emituje ugljen-dioksid (carbon neutral).

5. Najduža radna nedelja u celoj Evropi

Možemo slobodno reći da su Islanđani jedan od najvrednijih naroda na svetu, ako se uzme u obzir dužina trajanja radne nedelje. Naime, na ovom vulkanskom ostrvu radna nedelja traje 45 sati.

6. Jedna od neverovatnih zanimljivosti o Islandu je proslavljanje Dana piva

Na Islandu je pivo bilo zabranjeno za konzumiranje od 1915. godine. Godine 1989. održan je referendum na kome je izglasano da se ovo piće slobodno konzumira i da se obeležava poseban praznik u njegovu čast – Bjórdagurinn ili Dan piva. Odlučeno je da to bude 1. mart.

7. Dokaz da je Island zemlja leda – 11% teritorije je pod glečerima

Zanimljivosti o Islandu - vodopadi

foto: pixabay.com

Island je ostrvo vulkanskog porekla čiji je reljef posledica konstantne kolizije vulkanskog i glacijalnog procesa. Čak 11% teritorije je pod glečerima. Najveći glečer u Evropi nalazi se na jugoistoku Islanda i naziva se Vatnajokull. Treba napomenuti i da se jedan od najlepših vodopada na svetu, Seljalandsfoss, nalazi upravo na Islandu.

8. Island je zemlja pisaca

Island je prva zemlja na svetu po broju objavljenih knjiga po glavi stanovnika. Stoga možemo zaključiti da je prava „Meka“ za pisce. Još od malih nogu u mogućnosti su da čitaju stare sage, jer je islandski jezik ostao nepromenjen od dolaska Vikinga do današnjih dana.

9. Nacionalne boje su bela, crvena i plava

Zastava Islanda regulisana je zakonom 1944. godine. Na plavom polju nalazi se beli krst unutar koga se nalazi još jedan, crveni krst. Grb Islanda prikazuje četiri zaštitnika ostrva: bika, orla, zmaja i kamenog diva.

10. Polarna svetlost (Aurora Borealis) vidljiva je od septembra do marta

Zanimljivosti o Islandu

foto: pixabay.com

Polarna svetlost je prirodni fenomen koji predstavlja pravu turističku atrakciju zemalja oko severnog i južnog polarnika. Na severnoj polulopti to je Aurora Borealis. Igre svetlosti su na Islandu vidljive od septembra do marta, kada se organizuju ture daleko od naseljenih mesta kako bi se one posmatrale.

11. Nacionalni sport Islanđana je rukomet

Nacionalni sport na Islandu je rukomet. Najveći uspeh predstavlja osvajanje srebrne medalje na OI 2008. u Pekingu od strane muške reprezentacije.

12. Zemlja demokratije – Island ima najstariji parlament na svetu

U današnjem nacionalnom parku Þingvellir 930. godine je osnovan prvi parlament – Alþingi. Osim što se može pohvaliti najstarijim parlamentom na svetu koji i dalje postoji, Island je prva zemlja koja je donela zakon o istovetnosti muških i ženskih plata i među prvim koja je uvela pravo glasa za žene. I da ne zaboravimo, Island je imao prvu demokratski izabranu gej premijerku i prvu ženu predsednicu republike.

13. U islandskom jeziku postoji preko 100 reči za vetar

Još jedna od zanimljivosti o Islandu koja je prosto neverovatna je upotreba 100 reči za vetar. Islandski jezik je poprilično teško razumeti, ali kako u školama svi uče engleski kao drugi jezik, poprilično je lako komunicirati sa lokalcima.

Najduža reč na svetu potiče iz islandskog jezika i glasi: vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur. Da li možete da pročitate?

14. Islanđani obožavaju sladoled

U bilo koje doba godine možete videti Islanđane kako jedu sladoled. Ukoliko idu na prvi sastanak sa potencijalnim partnerom ili partnerkom, obavezno ga/je vode na sladoled. Ispred prodavnica sa sladoledom širom Rejkjavika uočićete duge redove. Kada dođete u prestonicu Islanda, u restoranu obavezno naručite neko od poznatih jela skandinavske kuhinje.

15. Deca na ostrvu uživaju u božićnim praznicima, jer imaju 13 Deda Mrazeva

I dok naša deca jedva čekaju novogodišnje i božićne praznike kako bi videla Deda Mraza, islandski mališani imaju prilike da ga vide 13 puta (13 dana pre Božića).

16. Island je najbezbednija zemlja na svetu

Već više od jedne decenije Island se nalazi na vrhu liste najbezbednijih zemalja na svetu. Glavni „krivci“ za to su ne toliko velika populacija i osećaj za jednakost. Island je jedina članica NATO pakta koja nema stalnu vojsku.

17. Reč „gejzir“ potiče sa Islanda

Zanimljivosti o Islandu

foto: pixabay.com

Island je poznat po svojim gejzirima, a ova reč upravo potiče iz njihovog jezika. Najviše gejzira se nalazi u oblasti Haukadalur, a grupisani su u još desetak oblasti širom ostrva. Javljaju se i usamljeni gotovo na svakom delu Islanda.  Na njih se počela obraćati pažnja od 14. veka kada je Veliki Gejzir prvi put izbio na površinu.

18. Na Islandu nema Mekdonaldsa

Turisti koji ne vole da ekperimentišu sa hranom, prilikom posete nekoj stranoj zemlji često se odlučuju da jedu u Mekdonaldsu. Međutim, na Islandu nećete naći ovaj čuveni lanac brze hrane još od 2009. godine. Poslednji prodati čizburger na Islandu predstavljen je u Narodnom muzeju.

19. Islanđani nemaju prezimena

Islanđani nemaju prezimena koja se nasleđuju, već se njihovo „drugo ime“ sastoji od imena oca ili majke (-dottir ili –son).

20. Ludi vikendi na Islandu

Kako rade više nego bilo koji drugi evropski narod, Islanđani smatraju da zaslužuju potpuno uživanje vikendom. Rejkjavik je petkom i subotom uveče „košnica” u kojoj vladaju lude žurke. Naziv za ludovanje od kluba do kluba je „Runtur“.

Islandski glečeri

foto: pixabay.com

Još neke zanimljivosti o Islandu:

  • Na Islandu nema vozova ni železničkih pruga
  • Prihod od izleta za gledanje kitova veći je nego prihod od kitolova
  • Islanđani beleže najveću potrošnju koka-kole po stanovniku na svetu
  • Na Islandu nema komaraca, jer nema ni šuma
  • Najgora uvreda Islanđanima jeste kad im male konje nazovete ponijima
  • Sva voda može da se pije – sa česme, iz reke, iz vodopada

Ostavite odgovor