Saveti za putovanje u Zagreb – šta obići, gde naći smeštaj, šta jesti?

Bilo da Zagreb posećujete u sjaju novogodišnjeg adventa, u očaravajućoj zimskoj atmosferi, ili ga istražujete tokom živopisnih prolećnih i jesenjih meseci, ovaj grad je idealna destinacija za vikend putovanje. Puls ove živahne hrvatske prestonice vanvremenskog šarma možete opipavati na njenim pitoresknim ulicama i trgovima, pijacama i restoranima ili po knjižarama i muzejima… Ukoliko planirate putovanje u Zagreb, kroz naredne redove pomoći ćemo vam da lakše istražite turističku ponudu i mapu glavnog i najvećeg grada Republike Hrvatske.

U zavisnosti od toga koliko ste vremena planirali da izdvojite za posetu ovom gradu, savetujemo vam da dodatno istražite aktuelna dešavanja i sve sigurnosne informacije na vreme. Možete da kontaktirate i s lokalnim vodičima kako biste  maksimalno iskoristili svoj boravak u hrvatskoj prestonici.

Putovanje u Zagreb – šta obići?

Putovanje u Zagreb - šta obići

foto: unsplash.com

 

Razgledanje Zagreba najbolje je započeti šetnjom po gradskim trgovima. U obilazak možete krenuti od glavnog zagrebačkog trga (Trg bana Josipa Jelačića), odakle ćete šetnju nastaviti uskim ulicama punim šarma. Na svakom koraku sretaćete se sa istorijskim znamenitostima i bogatom kulturnom baštinom. Kao najvažniji istorijski delovi grada ističu se Gornji grad s Kaptolom i Donji grad sa pomenutim Trgom bana Jelačića. Nakon obilaska Katedrale i Kule Lotrščak, koje su među najpoznatijim simbolima Zagreba i ostalih kulturno i istorijski značajnih tačaka grada, možete se odmoriti u Maksimiru, najstarijem javnom parku u jugoistočnoj Evropi, sa zoo-vrtom, ili pak parku Mirogoj, pravoj umetničkoj galeriji na otvorenom. Botanički vrt, Ribnjak i brojni drugi gradski parkovi svedoče da je ovaj grad lep u svako godišnje doba i da su u njemu priroda i u(žu)rbano našli zajednički jezik.

Osim toga, Zagreb ima vrhunsku i verovatno najzanimljiviju ponudu muzeja i galerija u regionu – od tradicionanih istorijskih, koji pružaju uvid u bogatu istoriju regije, preko  savremenih umetničkih, za pravi kulturni doživljaj, do zabavnih i neobičnih, koji nude jedinstveno iskustvo. Zagrebački Muzej mamurluka je, na primer, prvi muzej na svetu posvećen ovom fenomenu i kao takav verovatno jedan od najsmešnijih i najzanimljivijih (pored Muzeja iluzija) koji ćete imati priliku da posetite u ovom gradu. Među najinteresantnijim zagrebačkim muzejima svakako je i Muzej prekinutih veza, koji je i nosilac nagrade Kenneth Hudson za najinovativniji evropski muzej. Pored ovih, svakako su posete vredni i Muzej savremene umetnosti, Galerija Klovćevi dvori, Muzej Mimara, Tehnički i Arheološki muzeja, Muzej čokolade itd.

Šta još ne smete propustiti u Zagrebu

Putovanje u Zagreb - Maksimir park

foto: unsplash,com

Umetnička scena Zagreba takođe ima dosta toga da ponudi. U to se možete uveriti posetom Tuškanca, sa brojnim kafićima i galerijama, gde možete uživati u različitim kulturnim događajima. I kada je u pitanju noćni život, Zagreb nudi raznolike opcije za zabavu u večernjim satima. Lokalnu atmosferu ćete najbolje osetiti u zagrebačkim barovima, klubovima ili pivnicama.

Nemojte propustiti zalazak sunca s Mosta slobode i pogled na okolinu okupanu mekanom zlatnom bojom, ukoliko se na ovoj lokaciji zadesite u pravom trenutku. Odličnu priliku za fotografisanje zalaska sunca možete uhvatiti i na nekom od gradskih vidikovaca. Kad već govorimo o panoramskim pogledima na grad sa visine, a poznato je da su takvi najlepši, ukoliko ste za Zagreb izdvojili više dana, preporučujemo vam da u planinarskom raspoloženju posetite obližnju planinu Medvednicu i njen najpoznatiji vrh Sljeme. Zimi ovde možete uživati u raznim zimskim aktivnostima i šetnji po snežnim stazama.

Gde naći smeštaj u Zagrebu?

Zagreb

foto: unsplash.com

U zavisnosti od vaših preferencija i finansijskih mogućnosti, te da li putujete sami, porodično s društvom, ili provodite vikend udvoje,  Zagreb nudi raznolike opcije za smeštaj – od apartmana, hotela i hostela, preko privatnih smeštaja i pansiona, do ekskluzivnih vila. Najbolje je da smeštajne mogućnosti i kapacitete istražite preko Airbnb-a i Booking-a, gde vam pri odabiru smeštaja i te kako mogu pomoći i recenzije drugih putnika. Grad ima zaista širok izbor hotela različitih kategorija, a hosteli i pansioni su definitivno najbolja opcija za one s manjim budžetom. Istražite lokaciju i sadržaj koje smaštaj nudi i bukirajte ga na vreme, naročito ako putujete u sred turističke sezone.

Gastronomska ponuda Zagreba

Zagreb - Tkalčićeva ulica

foto: unsplash.com

Od restorana domaće kuhinje, preko ribljih, veganskih i street food opcija, do brojnih internacionalnih restorana (libanski, japanski, italijanski, meksički itd.) – ako želite da istražite gastronomsku mapu ovog grada, zaista ćete uživati u raznolikim mogućnostima. Autentične lokalne ukuse i njihovu raznolikost najbolje ćete otkriti istražujući različite kvartove grada, odakle će vas sa svih strana neodoljivo mamiti najrazličitije taverne, restorani, poslastičarnice i kafići… Domaće ukuse potražite i na najpoznatijoj tržnici Dolac, gde možete pazarati voće, povrće i najrazličitije lokalne proizvode karakteristične za čitavu regiju.

Kada su u pitanju tradicionalni hrvatski specijaliteti, štrukle zauzimaju posebno mesto. Između ostalog, izdvajaju se i po tome što ih je obožavao Josip Broza Tito. U pitanju je tanko testo punjeno svežim sirom i zapečeno do zlatno smeđe boje. Ova poznata zagorska poslastica dolazi i u kuvanoj varijanti, i to slatkoj ili slanoj verziji. Možete ih naći u ponudi brojnih restorana, kako tradicionalnih, tako i modernih. Vrhunske vruće štrukle možete, na primer, probati u „La štruku“, malom restoranu u Skalinskoj ulici, posvećenom baš ovom specijalitetu. Uglavnom, ne napuštajte Zagreb ako prethodno niste okusili ovaj tradicionalni jestivi suvenir! I naravno, obavezno isprobajte lokalna piva ili vina u zagrebačkim restoranima, pivnicama i vinskim podrumima.

Pored Zagreba, Hrvatska ima izuzetnu turističku ponudu, zato saznajte kojih 5 stvari ne smete propustiti kod naših suseda.

Ostavite odgovor