Iz prve ruke: Saveti za obilazak Vatikana

Ukoliko se spremate da otputujete u Rim, obilazak Vatikana, Bazilike Svetog Petra i Sikstinske kapele će se naći na spisku većine posetilaca. Uživati u delima velikih majstora umetnosti i arhitekture nezaobilazna je stanica bila i za naš put u Rim. Osim što je bilo mnogo više lutanja, a mnogo manje uživanja. Poučena iskustvom koje smo poprilično skupo platili kada je Vatikan u pitanju, ovo su moji saveti za obilazak Vatikana na pametniji način.

Kupovina karata

Saveti za obilazak Vatikana

foto: unsplash.com

Kada na Guglu pretražujete ulaznice za Vatikan, izaći će vam mnogo različitih opcija. Najčešće će karte koje kupujete kombinovati nekoliko ulaznica i određene pogodnosti. Ne nasedajte! Dečko i ja smo se prevarili kad smo uzeli paket koji je pokrivao ulaznice za Vatikanske muzeje sa preskakanjem redova i vođenu turu kroz baziliku.

Umesto da se prevarite kao i mi, dovoljno će biti da na zvaničnom sajtu Vatikanskih muzeja rezervišete karte. To je ujedno i najjeftinija opcija. Ulaznica košta 17 evra, a za povlašćene kategorije, decu od 6 do 18 godina, kao i studente do 25 godina uz indeks ili studentsku karticu, 8 evra. Doplata za preskakanje čekanja u redu je 5 evra po osobi. Takođe, svake poslednje nedelje u mesecu ulazak u muzeje je besplatan. Super ako ne želite da platite, ali izbegnite ako niste fan čekanja u redu.

Ulazak u Baziliku Svetog Petra je svakako besplatan, a opcija preskakanja redova ne postoji.

Obilazak papskih vrtova je precenjen, po mom mišljenju. Kada izađete iz Vatikanskih muzeja, vrt na izlazu je svakako nešto što ćete moći da vidite, a takođe ih možete videti iz određenih odaja u samom muzeju.

Još jedan zanimljiv paket ulaznica uključuje doručak ili večeru unutar Vatikana i papskih vrtova, što može biti zanimljivo iskustvo, ali je po mom mišljenju preskupo. Postoji toliko drugih lepih restorana i bašta, a neki od njih se nalaze i u poznatim gastronomskim vodičima kroz Rim.

Izdvojite ceo jedan dan za obilazak Vatikanskih muzeja

Saveti za obilazak Vatikana - Sikstinska kapela

foto: pixabay.com

Kada planirate obilazak Rima, verovatno ćete pomisliti listajući članke na internetu da je jedan dan dovoljan za obilazak Vatikana. I jeste, ako ste baš voljni da samo protrčite kroz njega i sve vidite na brzinu.

Ukoliko pak želite da uživate i obiđete natenane, onda je nabolje da za obilazak Vatikanskih muzeja odvojite ceo jedan dan jer ima toliko toga da se vidi. I kada kažem obilazak Vatikanskih muzeja, zaista mislim samo na muzeje (u zavisnosti od toga šta tačno unutar muzeja želite da vidite).

Isplanirajte obilazak Vatikanskih muzeja unapred

Koncept Vatikanskih muzeja je zapravo lavirint od oko 11.000 odaja ukupne dužine oko 7 km u kojima su izloženi predmeti podeljeni na osnovnu istorijskih razdoblja kojima pripadaju. Iz nekih od tih odaja možete se vratiti u centralno dvorište gde se možete okrepiti, nešto pojesti ili popiti.

Poželjno je da na internetu pronađete mapu odaja i pogledate šta se gde nalazi, pa shodno tome isplanirate obilazak Vatikanskih muzeja. Ono što je moja preporuka da zaista vredi videti:

  • umesto liftom, do ulaza i spoljnog dvorišta uspenjite se spiralnim stepeništem;
  • ako ste ljubitelj skulptura, muzej pape Pija Klementina
  • ako naročito volite egipatsku umetnost i istoriju, Gregorijanski muzej
  • Rafaelove sobe (tu se nalazi Atinska škola)
  • Muzej savremene umetnosti (izložena je jedna Pikasova slika i neki ruski avangardisti)
  • Pinakoteka

Obavezno obiđite vatikansku Pinakoteku!

Dok smo mi stigli do Pinakoteke, noge su nam otpale i već je bilo vreme zatvaranja, što ja nikako ne mogu da prežalim. Ovaj članak je dobrim delom nastao kao moja želja da svima kažem da je planiranje najbitnije jer se Pinakoteka, u kojoj se nalaze dela velikih majstora renesanse nalazi tek na kraju (posle Sikstinske kapele).

Saveti za obilazak Vatikana – obilazak Bazilike Svetog Petra

Bazilika Svetog Petra

foto: pixabay.com

Obilazak Bazilike Svetog Petra možete ostaviti za neki drugi dan. Moja preporuka je da idete ili rano izjutra ili pre zatvaranja i da obilazak ove znamenitosti kombinujete sa obilaskom botaničke bašte i vidikovca Đanikolo, vile Farnezina ili kvarta Trastevere, koji su u blizini.

Neće vam trebati mnogo vremena da je lepo vidite i uživate u ornamentima i freskama. Obratite pažnju na pod jer ćete videti kolika je bazilika u poređenju sa npr. Tadž Mahalom i drugim znamenitim verskim građevinama. Ispod bazilike se nalazi i nekropola koja je otvorena za javnost i možete je obići. Tu su sahranjivane pape kroz istoriju.

Međutim za obilazak grobnice Svetog Petra (ili barem onoga što se prema posrednim dokazima smatra njegovim grobom) i stare bazilike koja se nalazi ispod ove koja danas stoji na trgu sv. Petra neophodno je da pišete unapred i zatražite odobrenje da je obiđete. Za odgovor su često potrebni meseci, a ukoliko vam se posreći, bićete jedna od 250 osoba u tom danu koje su dobile tu šansu.

Ne postoji doba dana kada je gužva manja

Dečko i ja smo, vrlo promišljeno, pomislili kako bi u periodu kada je sunce najjače, gužve mogle biti manje. Samim tim, manje bismo čekali u redu. Prevarili smo se! Oko podneva je red i dalje bio predugačak!

Kako god da okrenete, čekaćete između pola sata i sat vremena da biste prošli sigurnosnu proveru pre nego što uđete u baziliku.

Još neki neophodni saveti za obilazak Vatikana – obucite se i ponašajte se pristojno

Ovo nisu samo spomenici arhitekture i umetnosti, već i verske institucije. Imajte to na umu i obucite se pristojno. Leđa, stomak, ramena i stopala trebalo bi da budu pokriveni, a dužina pantalona ili suknje da bude ispod kolena. Takođe nemojte govoriti i smejati se preglasno.

U Vatikanske muzeje dozvoljeno je da unesete vodu i zapakovanu hranu, ali nikako alkohol.

Imajte na umu i da veće rančeve ne možete uneti unutra, već ih prilikom ulaska morate odložiti u ormariće. Ovo pravilo važi i za baziliku, ali nisam sigurna da li postoje ormarići koji se mogu koristiti. Svakako imajte na umu i da je broj ograničen, te ako nemaju slobodnih nećete moći da uđete ni u baziliku, ni u muzeje.

Dobro razmislite da li je obilazak Vatikana vredan vašeg vremena

Vatikan

foto: pixabay.com

Pre nego što iznesem ovo kontroverzno mišljenje, dozvolite da naglasim da sam studirala italijanski jezik i kulturu. Četiri godine izučavala sam bogatu istoriju ove zemlje i divila se arhitektonskom i umetničkom preporodu renesansnog perioda, usključivo gledajući slike. Obilazak Vatikana jeste bio visoko na mojoj listi prilikom posete Rimu, prvenstveno jer bih sve to konačno mogla da vidim uživo.

Ali posle svega, iskreno mislim da nije bilo vredno našeg vremena. Svakako nije bilo vredno para, naročito vođena tura kroz baziliku. Naš vodič je bila šarmantna Italijanka sa vrlo lepim izgovorom engleskog, ali sat vremena nije zatvorila usta i uopšte nismo mogli da stanemo da se podivimo određenim freskama, skulpturama ili ornamentima. Nekako sam imala utisak da nas je stalno požurivala. Kada smo konačno stigli do Sikstinske kapele i Mikelanđelovog Stvaranja Adama (i celog svoda uopšte), ona je bila krcata. Bukvalno nije bilo mesta za iglu, a kamoli za još ljudi. Svi su se gurali i bilo je nemoguće uživati (ili čak sagledati ovo remek-delo).

Obilazak Vatikana vredi ako imate para za privatnu turu

Kada su i pitanju zlata vredni saveti za obilazak Vatikana i samog Rima, jedan je ključan, a to je vreme. Ukoliko imate dovoljno vremena, mnge stvari je lakše organizovati i uživati u istoriji i umetnosti. Zato za obilazak Vatikana i predlažem privatnu turu. U grupama od po desetoro moguće je obići Vatikanske muzeje pre otvaranja ili nakon zatvaranja. Ove VIP ulaznice su papreno skupe, ali poučena celokupnim iskustvom, rekla bih da je ovo jedini način za istinski obilazak Vatikana.

Ostavite odgovor