Saveti za put na Maldive

Maldivi su sinonim za egzotiku. Beli pesak, visoke palme i nerealno plave boje okeana san su svake osobe koja voli putovanja. Maldivskа Republika čini 26 atola sa 1.126 ostrva, od kojih je oko 200 naseljeno. Ukupna površina ovog arhipelaga u Indijskom okeanu iznosi 298 kvadratnih kilometara, što znači da je manji od površine Beograda. Bez obzira na svoju veličinu, od 1972. godine i izgradnje Kurumba hotela, Maldivi su jedna od turistički najatraktivnijih zemalja na svetu. Ljudi dolaze ovde na odmor sa porodicom ili prijateljima, na medeni mesec ili da obave čin ceremonijalnih venčanja. Ukoliko i vi planirate putovanje na ovaj rajski arhipelag, u nastavku teksta pročitajte koji su to saveti za put na Maldive neophodni pred polazak.

Najbolje vreme za putovanje na Maldive – kakva je klima na Maldivima?

Saveti za put na Maldive

foto: unsplash.com

Kao i za sve daleke destinacije, ključno pitanje pred put na Maldive jeste klima. Maldivi se nalaze u Indijskom okeanu, južno od Indije i Šri Lanke. Preseca ih ekvatorijalna linija, što znači da se nalaze u zoni u kojoj su sunčevi zraci najbliži zemlji. Zato je jako važno da pred put pripremite kreme za sunčanje sa visokim faktorom (SPF preko 30).

Temperature na Maldivima su tokom cele godine oko 30 stepeni, a i voda je uvek topla. Iako su zaštićeni od monsuna, kiša je moguća gotovo svakog dana u godini. Nemojte se mnogo oslanjati na vremensku prognozu, jer se ona odnosi pretežno na Male. Dok na jednom ostrvu pada kiša, na drugom može biti potpuno suvo. I kiše su prolazne, tek da pospeše erupciju plave, zelene i bele boje i učine da vam fotografije izgledaju kao iz časopisa.

Iako se klima potpuno promenila, kao i u celom svetu, možete se voditi nekim pravilima ukoliko želite da letujete u periodu sa više sunčanih dana. Najviše sunca ima od januara do aprila, a februar i mart su meseci sa najmanje kiše.

Saveti za put na Maldive u vezi sa prevozom – letovi i transferi

Transfer na Maldivima

foto: unsplash.com

Kako se radi o arhipelagu sa preko hiljadu ostrva, morate biti spremni za dug put, naročito ako putujete sa decom. Vaš let iz Beograda do Malea biće sa presedanjem u Dohi (Qatar Airways), Istanbulu (Turkish Airlines) ili Dubaiju (Fly Dubai). Kada dođete u prestonicu Maldiva, očekuje vas transfer do ostrva koje ste izbrali, odnosno do rizorta u kome odsedate.

Postoji tri tipa transfera u zavisnosti od lokacije vašeg smeštaja. Ukoliko ste smešteni na nekom od ostrva u blizini Malea (do sat vremena vožnje), od aerodroma do hotela putujete brzim brodom. Međutim, ukoliko je vaš rizort na nekom daljem ostrvu, najpre ćete otići na terminal za lokalne letove i ukrcati se na avion. Ako vaš smeštaj nije na ostrvu do kojeg imate lokalni let, do krajnje destinacije će vas prevesti brodom. Najbrži, ali i najskuplji transfer predstavlja hidro-avion. Ova letelica od 12 mesta ima mogućnost da sleti na okean i tako učini dostupnim sva ostrva.

U skladu sa navedenim opcijama za letove i transfere, ključni saveti za put na Maldive su u vezi sa izborom smeštaja. Kako biste skratili vreme putovanja (koje može biti iz Beograda oko 24 sata), možete rezervisati hotele bliže Maleu. Ukoliko vam dug put ne predstavlja problem, izaberite smeštaj u skladu sa drugim afinitetima.

Izbor smeštaja – naseljeno ili nenaseljeno ostrvo

Saveti za put na Maldive

foto: unsplash.com

Prilikom izbora smeštaja na Maldivima treba da uzmete u obzir tip odmora, sadržaj na ostrvu, njegovu dostupnosti i plan ishrane koji hotel nudi. Imajte na umu da su na Maldivima izuzetno visoke cene vanpansionske potrošnje, zato je najpovoljnija opcija zapravo all inclusive. Smeštaj je najpovoljniji u junu, a najskuplji oko novogodišnjih praznika. Za piće treba izdvojiti od 5 do 20 $, a za obrok u restoranu preko 30 $. Iako je zvanična valuta rupi, sve možete platiti u dolarima, a u hotelima primaju i kartice.

Važno pitanje kod izbora hotela da li će on biti na naseljenom ili nenaseljenom ostrvu. Obe opcije imaju svoje prednosti i mane. Na naseljenom ostrvu živi lokalno stanovništvo koje je islamske veroispovesti. To znači da ćete imati priliku da osetite njihovu kulturu, ali i da vodite računa da ne prekršite određene kodekse ponašanja. U hotelima je zabranjeno služenje alkoholnih pića, a žene se ne smeju kupati u bikiniju na javnim plažama (samo na privatnim). Na nenaseljenim ostrvima obično je smešten jedan rizort. Služe se sve vrste hrane i pića, dozvoljeno je kupanje u bikiniju, ali nećete upoznati kulturu ove zemlje u pravom svetlu.

Najpovoljniji smeštaj je u pansionima, kućama i hotelima sa manjim brojem zvezdica u okolini Malea. Ukoliko ste planirali da boravite u čuvenim kućicama na vodi, karakterističnim za Maldive, potrebno je izdvojiti pozamašnu sumu novca.

Izleti na Maldivima

Izleti na Maldivima

foto: unsplash.com

Možda vam odmor na Maldivima deluje dosadno, jer očekujete samo kupanje i sunčanje. U hotelima se možete raspitati o izletima koje nude i da se poprilično zabavite sa svojim saputnicima. Ronjenje, posmatranje delfina, plivanje sa kit-ajkulama, vožnja bicikala, sportovi na vodi (windsurfing, fun tubing, flyboarding), samo su neke od aktivnosti koje su dostupne tokom boravka. Ukoliko ste u mogućnosti, iskoristite priliku i prošetajte ulicama Malea, kako biste se upoznali sa lokalcima.

Individualno ili grupno putovanje na Maldive

Saveti za put na Maldive

foto: unsplash.com

Kada se spremate za egzotična putovanja, sigurno sebi postavljate pitanje da li je bolje putovati u grupi ili individualno.

Kada putujete sa grupom, imaćete vodiča i plan i program koga treba da se pridržavate. Nećete morati ni o čemu da razmišljate, ali nećete imati slobodu kao kada putujete sami. Individualno putovanje na Maldive možete realizovati uz posredstvo agencije, jer vam agenti rezervišu avio-prevoz, transfer i smeštaj. Isto to možete uraditi i sami, i u tom slučaju sigurno će vam poslužiti svi ovi saveti za put na Maldive.

Venčanja i medeni mesec – glavna prednost Maldiva kao turističke destinacije

Venčanje na Maldivima

foto: unsplash.com

Maldivi spadaju u najbolje destinacije za medeni mesec, kako zbog neverovatne prirode, tako i zbog usluge koje rizortovi obezbeđuju. Mnogi od njih imaju posebne ponude za sveže venčane parove. Kreveti posuti laticama ruža, flaše vina ili šampanjca u sobi, brojni popusti, samo su neki od benefita kada isplanirate medeni mesec na ovam rajskom arhipelagu.

Na Maldivima se organizuju i ceremonijalna venčanja, kada još niste u braku ili kada želite da obnovite zavete. Nakon povratka u zemlju nećete biti zvanični supružnici, ali ćete sa sobom poneti čarobno iskustvo.

One Comment

Ostavite odgovor