Letovanje na Halkidikiju – najbolja mesta za porodični odmor

Letovanje sa decom, posebno malom, uvek zahteva dodatne pripreme i istraživanje potencijalnog mesta za odmor. Kao roditeljima, „posao“ vam je da mislite o svemu – dubini mora, jačini vetra, veličini kamenčića na plaži, blizini supermarketa, dostupnosti lekara i apoteke, količini zabavnih sadržaja… Iz tih razloga, ukoliko se pitate gde možete provesti odmor u Grčkoj sa (malom) decom, većina će vam bez razmišljanja preporučiti letovanje na Halkidikiju.

Letovanje na Halkidikiji – prednosti za srpske turiste

Letovanje na Halkidikiju

foto: unbsplash.com

 

Ovo poluostrvo u obliku tri prsta smešteno je na severu Grčke.  Za srpske turiste upravo lokacija predstavlja ogromnu prednost, jer je najbliže grčko more našoj zemlji (pored Olimpske regije). Putovanje nije previše dugo i naporno, što je izuzetno važno kada se putuje sa decom.  Brojna letovališta na Halkidikiju ističu se i svojom finansijskom pristupačnošću, tirkiznim morem i specijalitetima grčke kuhinje. Svi ovi faktori učinili su da poluostrvo u blizini Soluna vrvi od mesta koja su prilagođena porodičnom odmoru. Od tri prsta Halkidikija, Kasandra i Sitonija su mnogo popularniji za letovanje od Atosa. U nastavku teksta saznaćete koja su mesta najpopularnija za letovanje na Halkidikiju sa decom.

Kasandra – idealna za letovanje sa decom

Letovanje na Halkidikiju - Kasandra

foto: unsplash.com

Kasandra predstavlja prvi i nama najbliži „prst“ Halkidikija, turistički najrazvijeniji od sva tri. Idealan je izbor za one koji žele da se udobno smeste u jednom letovalištu sa finom i čistom gradskom plažom i svim neophodnim sadržajima nadohvat ruke. Najposećenija mesta na Kasandri su Pefkohori, Hanioti, Polihrono i Kalitea. Sva letovališta nalaze se sa istočne strane poluostrva, odnosno „okrenuta“ su ka zalivu.

Pefkohori je najpoznatije i najživlje mesto na Kasandri. Plaža u centralnom delu Pefkohorija je prilično uska i na nekim delovima je ulaz u more malo nezgodan, jer ima kamenja. Kada je u pitanju letovanje sa decom, najbolje je potražiti smeštaj negde na obodu mesta, gde je mirnije i tiše, a plaža mnogo lepša i prostranija, idealna za dečje igre u pesku.

Hanioti je uvek na vrhu liste preporuka za porodični odmor. Plaža je prekrivena mešavinom peska i šljunka, ali je odlično uređena, čista i sa velikim plićakom. Uz nju se nalazi i lep park.

Polihrono je najmanji i možda najmirniji od ova tri mesta, savršen za potpuni odmor i relaksaciju. Ipak, opremljen je svim potrebnim sadržajima, uključujući ambulantu i apoteku. Gradska plaža u Polihronu, iako na nekim mestima uska, jedna je od lepših na Kasandri. Ono što dodatno doprinosi atraktivnosti ovih gradića jeste blizina plaža Glarokavos  i Ksenia, pravih bisera Halkidikija sa tirkiznim morem, slamnatim suncobranima, peskom i plićakom idealnim za najmlađe.

Ukoliko želite da istražite detaljnije ovaj „prst“ Halkidikija, možete posetiti Kaliteu, kosmopolitsko letovalište koje privlači veliki broj mladih. Afitos je bajkovito mesto na uzvišenju sa pogledom na zaliv koje neodoljivo podseća na Dalmaciju. Sa druge strane poluostva, možete se okupati na sprudu plaže Posidi ili posetiti rizort Sunny Beach. Uz dnevnu ulaznicu i obezbeđen parking, vaša deca će uživati u sadržajima ovog kompleksa.

Mesta na Sitoniji za porodično letovanje

Sitonija

foto: unsplash.com

„Drugi prst“ Halkidikija ili bajkovita Sitonija, krije neke od najlepših plaža u celoj Grčkoj. Činjenica je, međutim, da se mnoge nalaze izvan samih letovališta i da je potrebno malo vožnje i istraživanja da bi se do njih došlo. Ipak, čak iako niste ljubitelj takvog tipa odmora, Sitonija ima mnoštvo mesta kojima se porodice svakog leta sa radošću vraćaju.

Nikiti sa prelepim starim gradom je jedno od omiljenih odredišta turista. Leži na jednoj od najvećih plaža Halkidkija koja se uvek rado preporučuje za porodični odmor.

Na jugozapadu Sitonije nalazi se Toroni i divna, prostrana plaža sa zlatastim peskom, zelenilom koje pruža odličan zaklon od sunca i plićakom u kome će deca uživati brčkajući se. Cela regija je izuzetno bogata i sadržajna, sa fantastičnim plažama i istorijskim ruševinama.

Jedinstven po mnogo čemu, Vurvuru je kao stvoren za opuštanje i uživanje. On nema uobičajenu glavnu promenadu za večernje šetnje, ali je zato okružen sa devet ostrvaca i mnoštvom mirnih, peščanih plaža i uvala, od kojih se posebno izdvaja Karidi. Ovde ne treba propustiti izlet čamcem do obližnjeg ostrva Diaparos i njegove zadivljujuće Plave lagune.

Malo selo Sikija ima fantastičnu poziciju za letovanje na Halkidikiju – u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se neke od najlepših plaža Sitonije, ali je ono sasvim mirno i sačuvano od gužve i buke. Na nekoliko kilometara udaljenosti nalaze se popularni Sarti, kao i uspavani Kalamitsi, u kome nema gužve niti noćnog života, pa je pravo mesto za porodični odmor. Plaža je izuzetna, sa neodoljivim egzotičnim šmekom, koja ima deo sa mekanim, zlatnim peskom i plićakom za decu.

Atos – savršen za uživanje sa mališanima

Atos

foto: unsplash.com

Atos je treće i turistički najmanje razvijeno poluostrvo Halkidikija, zbog čega je mnogima i najzanimljivije.

Srca mnogih turista osvojio je Jerisos koji se nalazi na samom ulasku u Atos. Leži na prelepoj peščanoj plaži ovenčanoj plavom zastavicom, idealnoj za decu. Samo par kilometara dalje nalazi se i jedinstvena Kakoudia, takođe savršena za uživanje sa mališanima.

U blizini Jerisosa je još jedno lepo, porodično mesto po imenu Nea Roda, a uz njega i plaža Legend, sa morem koje se preliva u bezbroj nijansi plave i tirkizne boje.

Bujno primorsko rastinje, vazduh i klima koji su pravi eliksir zdravlja za celu porodicu. Peščane, pristupačne plaže sa puno zelenila, koje pružaju deci bezbedno kupanje i odmor u hladovini… Ponuda Halkidikija je ogromna, pa sigurno možete odabrati mesto koje će pružiti divne, opuštajuće trenutke na porodičnom odmoru.

Ostavite odgovor