pas-sa-frizbijem-na-plazi

Putovanje sa psom na more – evo o čemu bi trebalo voditi računa

Ne morate da tražite hotel za pse – vaš ljubimac može sa vama na more

Da li vam je ova ideja nekada pala na pamet? 

Ukoliko ste vezani za svog psa, ali i on za vas i nema drugih članova domaćinstva koji bi mogli da ga pričuvaju dok vi uživate u slanoj vodi i suncu – onda je odlazak na more sa psom sjajna ideja! 

Ukoliko prvi put želite da putujete na more sa svojim četvoronožnim prijateljem, potrebno je da saznate na šta treba da obratite pažnju. Nastavite da čitate naš tekst i informišite se!

Razmislite da li vaš ljubimac voli putovanja i avanture

Nisu sve rase avanturistički nastrojene. 

Maltezeri su dobri saputnici, kao i jorkširski terijeri, kovrdžavi bišoni i čivave, dok su tu i rase koje pretežno vole da borave u zatvorenom sa svojim vlasnikom i duge šetnje im ne prijaju. Zato je važno da na put krenete sa psom čiji ste karakter dobro upoznali. 

Ukoliko ste primetili da vaš ljubimac voli šetnje, nove zadatke, uživa na suncu i skakanje u vodu mu ne izaziva strah, nego radost – onda je on idealan saputnik za odlazak na more!

Nekim psima visoke temperature ne odgovaraju, čak mogu biti opasne za njih, te odlazak tokom najtoplijih letnjih dana nije sjajna opcija. Ukoliko ne znate da li vašem ljubimcu smetaju sunce i visoke temperature, posavetujte se sa odabranim veterinarom.

Dokumenta koja su vam potrebna za put

Najvažnija stavka za sve vlasnike koji putuju na more ili negde drugde van granica sa svojim psom jeste pasoš. Pasoš za psa možete izvaditi samo ukoliko je ljubimac čipovan i vakcinisan. Takođe, važno je da se pre putovanja dodatno vakciniše protiv besnila. Obavezno proverite da li je pasoš za psa ažuriran i važeći, kako biste bezbrižno putovali na željenu destinaciju. 

U pasošu se nalaze osnovni podaci psa, kao što je pol, težina, visina, podaci o vlasništvu, potvrda da nema zaraznih bolesti i da je vakcinisan. Ukoliko vaš pas nema pasoš, predlažemo da ga na vreme izvadite, a ne da čekate nekoliko dana pre putovanja. 

Testovi koje treba obaviti kako bi pas mogao da putuje

Osim pasoša, za putovanje u inostranstvo potrebno je raditi Titar testtest na antitela besnila kod pasa, koji je jedan od najvažnijih dokumenata prilikom putovanja sa psom. 

Kako biste bili spremni za putovanje, neophodno je da titar test uradite 30 dana pred putovanje. 

Potrebno je uraditi ga u laboratoriji, a potom pomoću njega dobiti potvrdu veterinarske inspekcije za putovanja – veterinarski sertifikat koji omogućava da putujete sa psom. 

pas-na-pescanoj-plazi

Pexels.com

Pre nego što se bilo gde vam granica zaputite sa vašim ljubimcem, proverite da li su se pravila promenila, da li vam je potrebno još nešto od opreme ili ste apsolutno spremni za nezaboravnu avanturu! Sa vašim veterinarom proverite dokumentaciju za psa, kao i aktuelne zakone u terminu vašeg putovanja i budite potpuno bezbrižni.

Putovanje autom je praktična opcija za vlasnike pasa

Putovanje avionom jeste komforno i nekada je jedina opcija za odlazak na more, kada govorimo o putovanjima na daleke destinacije. Ipak, ovaj vid putovanja može biti izuzetno komplikovan i naporan, posebno uza veće rase. 

Ako ste odlučili da sa vašim ljubimcem idete na more, onda bi trebalo da razmislite o odasku u neku od zemalja regiona. Sigurni smo da ćete u mnoštvu destinacija pronaći onu koja odgovara vašim potrebama, kako po pitanju prostranosti, tako i po pitanju hladovine, vrste podloge, usluge, i sl. 

Destinacija koja je udaljena nekoliko sati vožnje idealna je za putovanje automobilom koje je znatno praktičnija opcija. Na ovaj način, pas će se osećati sigurnije. Naravno, važno je da pre ovog putovanja ima iskustva sa vožnjom kolima. 

Osim toga, moći ćete da stanete na pauzu kada vi ili ljubimac to poželi, kao i da mu obezbedite komfor na čitavom zadnjem sedištu. Prilikom putovanja na ovaj način važno je da obezbedite neophodnu opremu za automobil i ne zaboravite da ponesete hranu, vodu i posude iz kojih će pas jesti ukoliko putovanje traje duže, kao i na samoj destinaciji. 

Napravite detaljan plan i program putovanja

Možda vam ovo zvuči kao savet za letovanje sa detetom, ili kao odlazak na ekskurziju sa grupom ljudi, ali plan putovanja sa psom izuzetno je važan, 

On podrazumeva da osmislite koje aktivnosti ćete obavljati sa njim, da li on može fizički da ih podnese, da li postoje neke opasnosti ili ograničenja za njega u smeštaju ili na destinaciji. 

Sa psom na putovanju možda nećete moći da obićete baš sve plaže koje ste zamislili ili osvojite najviši vrh grada, ukoliko on nije ljubitelj šetnje. Možda će na plaži mirno sedeti i posmatrati vas, a možda će i želeti da uskoči u vodu sa vama. To su sve stvari na koje treba da mislite i uvek imate plan B, kako bi vam odlazak na more sa psom bio pravo uživanje,

Takođe, iako ste rezervisali smeštaj na kome je naznačeno da je pet friendly obavezno potvrdite ovu informaciju sa vlasnicima pre nego što otputujete. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, ali i koristan, te da ste se pripremili za predstojeće putovanje na more sa psom!

Ostavite odgovor