Provedite fantastičan vikend i upoznajte magičnu reku Taru

Izazovna svakodnevnica i dinamičan tempo života sve češće bude u čoveku potrebu za bekstvom od gradske gužve i organizovanjem atraktivnih vikend avantura. Prirodno okruženje pruža adekvatno utočište i odličan je način da napunite baterije i uživate u svim blagodetima prirode. Da biste iskusili istinsku i netaknutu prirodu, ne morate da putujete hiljadama kilometara daleko, dovoljno je da se osvrnete oko sebe i atraktivne lokacije ćete pronaći u svom komšiluku.

Jedna od najposećenijih destinacija u našem okruženju svakako je magična reka Tara, koja svojom neverovatnom lepotom privlači sve veći broj turista. Zbog svoje različitosti i bogatog sadržaja, pogodna je za boravak porodica sa sa decom, ali i pojedinaca i grupa koji su željni dobre zabave i naleta adrenalina. 

Upoznajte se sa svim njenim atrakcijama i rezervišite nezaboravan vikend u srcu netaknute prirode!

 

Gde se nalazi reka Tara?

Reka Tera zapravo nema veze sa istoimenom planinom i ne nalazi se u njenom području. Najvećim delom svog rečnog toka, nalazi se u Crnoj Gori, a poslenji deo reke (oko 40km) u Bosni i Hercegovini. Njen kanjon predstavlja pravu prirodnu atrakciju i čini ga drugim najdubljim kanjonom nakon američkog Kolorada. Poznata je po bogatoj i raznovrsnoj flori i faune, a karakteriše je kristalna boja i bezbroj brzaka koji privlači ljubitelje adrenalinskog raftinga. Od Beograda je udaljena 365 kilometara, a možete do nje doći preko Šapca, Malog Zvornika, Han Pijeska i Goražda. 

Rafting za ljubitelje aktivnog odmora

Ono po čemu je ova destinacija najpoznatija svakako jeste rafting rekom Tarom i predstavlja jednu od vodećih evropskih lokacija za sve one koji praktikuju splavarenje rečnim brzacima. Letnji period je idealan za praktikovanje ove aktivnosti, jer je voda tada najtoplija, a kretanje reke je nešto sporije, stoga je pogodno za početnike i one koji dolaze sa decom. Uzbudljivi rafting Tarom ne zahteva prethodno iskustvo, niti bilo kakvu posebnu fizičku spremnost, a pre samog spuštanja, prolazite kratku obuku i dobijate detaljna uputstva o ponašanju na čamcu. Ovo je sjajan način da provedete nezaboravni vikend sa porodicom i prijateljima, organizujete team-building ili momačko veče. 

Obilazak Trnovačkog jezera

Ukoliko odlučite da posetite ovo područje, onda nikako ne smete da izostavite posetu planini Maglić i hajking do njene atrakcije Trnovačkog jezera. Ovo glečersko jezero pripada Nacionalnom parku Sutjeska i nalazi se na neverovatnih 1517 metara, a karakteristično je po svom srcastom obliku. Do njega se stiže isključivo pešačenjem, a staza je srednja zahtevna. Moćni vrhovi i pogledi od kojih zastaje dah olakšaće vam uspon, a dolaskom na jezero, bićete u mogućnosti i da se osvežite u njemu, jer temperatura vode leti dostiže čak 22 stepena. 

Lepote raskošnog Durmitora

Reka Tara pripada području planinskog masiva Durmitor, koji svojim posetiocima nudi bezbroj opcija za aktivni odmor. Odlikuju ga pećine, guste borove šume i kristalna planinska jezera, a nezaobilazna tačka je svakako kanjon Nevidio. Ako vam pored raftinga, fali još adrenalina, možete da se oprobate u atraktivnom kanjoningu – nesvakidašnjem spoju pešačenja, penjanja i plivanja kroz kanjon. Jedan od najboljih načina da upoznate lepote Durmitora, jeste kretanje rutom Durmitorski prsten (dužine 84 km), a možete to učiniti automobilom, biciklom ili drugim željenim sredstvom. Ukoliko želite nešto zahtevniju rutu, onda vam preporučujemo uspon na Bobotov kuk (2523 mnv), zvanično najviši vrh ovog atraktivnog planinskog masiva. Za ovaj poduhvat unajmite vodiča i ponesite adekvatnu opremu za planinarenje. 

Autentično gastronomsko iskustvo

Osim prirodnih lepota, čistog planinskog vazduha i dobre zabave, ovo podneblje može da se pohvali i specijalitetima najvišeg kvaliteta. Tradicionalna kuhinja ovog područja temelji se na lokalnim i organskim namirnicima koje proizvode domaćini iz okoline reke Tare. Stari kajmak, pršut, domaći hleb, jagnjetina ispod sača samo su neki od delikatesa koje ćete imati priliku da probate i u čijim zalogajima ćete zasigurno uživati. Znamo koliko je ukusna hrana važna za sveukupni doživljaj putovanja, zato se prepustite čarima autentične i kuhinje ovog kraja. 

Područje reke Tare još uvek je nedovoljno istraženi biser, a svako ko se prvi put susretne sa njenom lepotom, vraća joj se iznova i iznova. Njena raznovrsnost i bogatstvo sadržaja, čini je pogodnom za turiste različitih uzrasta i interesovanja, a ukoliko želite da iskusite netaknutu prirodu, onda je reka Tara destinacija koju ne smete propustiti. 

Ostavite odgovor