Kako provesti dan na Fruškoj gori

Smeštena na južnom obodu Panonske nizije, tačnije u Vojvodini, u Sremu, Fruška gora decenijama pleni neopisivom lepotom. Upravo iz tog razloga nalazi se u samom vrhu najposećenijih destinacija u Srbiji. Ako ste u nedoumici da li da provedete dan na Fruškoj gori, znajte da je ova planina sinonim za lepotu, kako zbog čarobnih krajolika netaknute prirode tako i zbog duhovne i kulturne baštine kojom raspolaže.

Fruška gora je, pre svega, niska gromadna planina ostrvskog porekla. Odlikuju je specifične geološke i hidrološke osobine, kao i raznovrsnost flore i faune. Ono što ju je učinilo kraljicom planina jeste odluka o trajnoj zaštiti njene netaknute prirode i biljnih i životinjskih vrsta. Tako je određena površina Fruške gore 1960. godine proglašena prvim nacionalnim parkom u Srbiji, a područje aktivne zaštite danas obuhvata 25.525 hektara površine.

Ako odlučite da Fruška gora bude sledeća na vašem spisku izleta ili vikenda u Srbiji potrudite se da fruškogorske šetnje, kampovanja i istraživanja njenih potencijala osetite u proleće i leto. A kako sve možete provesti dan na Fruškoj gori i šta bi trebalo videti na ovoj planini pročitajte u nastavku teksta.

Upoznavanje kulturne i duhovne srpske baštine na Fruškoj gori

Lepotu ove planine ne čine samo bajkoviti pejzaži. Širom njene teritorije oseća se duh nekadašnjeg vremena. I ovo podneblje je kroz istoriju bilo mesto vojevanja, vere i kulture, a trag svih značajnih događaja i ličnosti sadržan je u kulturnim i duhovnim znamenitostima. Ako odlučite da dan na Fruškoj gori provedete u njihovom obilasku ne izostavite sledeće:

1# Najimpozantniji fruškogorski spomenik

Spomenik Sloboda je najveći i definitivno je najposećeniji na Fruškoj gori. Ovaj simbolični naziv dobio je jer je podignut u čast poginulih partizanskih vojnika, koji su se borili protiv fašizma i za slobodu srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

2# Vrdnička kula

Mesto čija će vas istorija oduševiti i kome ćete poželeti da se iznova vraćate jeste Vrdnička kula. Pretpostavlja se da su temelje ove kule postavili Rimljani još u 4. veku, a da je tek kasnije sagrađeno utvrđenje za grad Vrdnik. Danas se na mestu nekadašnjeg utvrđenja mogu videti samo njegovi ostaci – donžon kula, ostaci bedema i ruševine jedne kule. Doživljaj je zaista poseban, jer se do kule stiže vijugavim putićima. Na putu vas prate guste šumske krošnje i svež vazduh, a sama kula se nalazi na uzvišenju okružena drvećem. Pogled je očaravajući, zbog čega je Vrdnička kula ujedno i najlepši vidikovac na ovoj planini.

3# Stražilovo: mesto koje ljubitelji književnosti obožavaju

Bilo da se na Frušku goru upute radi rekreacije, istraživanja prirode ili odmora, kada planiraju da provedu dan na Fruškoj gori, turistima je Stražilovo obavezna stanica. Pored toga što je jedno od najlepših i najposećenijih fruškogorskih izletišta, ono je i mesto večnog počinka čuvenog srpskog pesnika Branka Radičevića. Njegov grob sa čuvenim efitafom Mnogo hteo, mnogo začeo / Čas umrli njega je omeo Stražilovo iznova okuplja turiste širom Srbije. O velikoj ljubavi pesnika prema Sremskim Karlovcima i Stražilovu svedoči i poema Đački rastanak, koju je posvetio ovim mestima. Stražilovu je poemu posvetio i veliki Miloš Crnjanski.

4# Fruškogorsko hodočašće

Da li ste znali da se Fruška gora naziva srpskim Atosom, zbog najvećeg broja manastira na njenoj površini? Nekada je broj fruškogorskih manastira bio duplo veći (35 manastira), ali do danas je očuvano 17. Većina je izgrađena u periodu od 15. do 18. veka, dok su dva – Kovilj i Fenek, novijeg datuma.

Čim kročite u fruškogorske manastire shvatićete da oni nisu samo impresivne građevine već i mesto najveće duhovnosti. Mnogi manastiri nisu baš blizu i nećete imati prilike da ih obiđete sve odjednom. Ako već morate da suzite izbor, obavezno posetite manastir Novo Hopovo, u kome se zamonašio Dositej Obradović. Ne propustite manastir Šišatovac, u kome su u više navrata boravili Lukijan Mušicki, Vuk Karadžić i Filip Višnjić. U manastiru Vrdnik, poznatijem kao Mala Ravanica, čuvaju mošti kneza Lazara.

Prolećno i letnje uživanja na fruškogorskim jezerima

Dan na Fruškoj gori - Bašenovačko jezero

foto: pixabay.com

Sa prvim toplim danima ova planina postaje raj na zemlji, zahvaljujući raskošu biljnog i životinjskog sveta, čistom vazguh i, naravno, vodenom bogatstvu ovog mesta – ima čak 16 jezera. Ako ste za plivanje i sunčanje, ribolov, kampovanje ili pak samo želite da se opustite sa porodicom i prijateljima, fruškogorska jezera su odlično mesto za to. Oazu mira potražite na jezerima Bruje, Moharač ili Beli kamen, koja važe za najlepša i najposećenija.

Dan na Fruškoj gori: predah na nekom od izletišta

Fruška gora

foto: pixabay.com

Ako se Fruška gora nečim može pohvaliti to su definitivno izletišta – savršena zelena prostranstva raskošne vegetacije i čistog vazduha. Većina njih je uređena letnjikovcima, klupicama, ljuljaškama i klackalicama za decu, pa su savršeno mesto za odmor, šetnje ili za porodična okupljanja. Neka od najlepših su Brankovac, Kraljev izvor, Popovica, Zmajevac, Letenka i Iriški venac, odakle se najbolje možete orijentisati ka svim značajnijim objektima i fruškogorskim znamenitostima. Na koje god izletište da vas put nanese, uživanje je zagarantovano. I ne zaboravite na savesno ponašanje u prirodi – skupljanje smeća za sobom je obavezno.

Degustacija vina za poseban doživljaj na Fruškoj gori

Dan na Fruškoj gori - degustacija vina

foto: pixabay.com

Zahvaljujući rimskom caru Marku Aureliju Probusu, koji je sa prostora današnje Italije doneo i zasadio prve grančice vinove loze na Fruškoj gori, ovde počinje era vinogradarstva. Vina koja se proizvode na ovim prostorima imaju dugu tradiciju, a kvalitet je prepoznat ne samo u Srbiji nego i u svetu. Tako decenijama unazad kruži priča da se fruškogosrki Bermet služio na Titaniku. Svetsko, a naše – rekli bismo. Degustacija vina na Fruškoj gori je poseban doživljaj pa ne propustite priliku da uživate u njihovom ukusu.

Ostavite odgovor