Kako se adekvatno pripremiti za zimovanje?

Ukoliko nikada niste išli na skijanje, sigurno ste od prijatelja čuli da će vam zimovanje uvek biti na prvom mestu za rezervisanje putovanja za narednu godinu, pa čak i ispred letovanja.

I verujte nam na reč, nisu daleko od istine, pa čak i ako ste zakleti ljubitelj sunca, morskih talasa i letnjih koktela.

Zimovanje u Srbiji može biti jednako nezaboravno iskustvo, kao i recimo na francuskim Alpima, ali je važno odabrati idealnu destinaciju, po vašem ukusu, stepenu ljubavi prema visokom snegu i planinama, kao i iskustvu kada su u pitanju zimski sportovi. 

I još jedna stvar, za potpuno uživanje u snegu, skijanju i opuštanju i kako bi sve teklo glatko, važno je unapred se dobro pripremiti. 

Evo nekoliko ključnih saveta kako da se pripremite za vaše zimovanje.

Pripremite kompletnu opremu za skijanje i boravak na hladnom

Skijanje zahteva specifičnu opremu. Pre svega, neophodno je imati kvalitetne skije i skijaške cipele koje odgovaraju vašoj tehnici. Takođe, ne smemo zaboraviti ni skijaški štap, kao i kacigu za zaštitu glave. 

Bilo da ste na skijama ili u laganoj šetnji nakon spuštanja niz planinu, važno je  obući se slojevito – termo donji veš, topli flis, vodootporne skijaške pantalone i jakna, te kvalitetne skijaške rukavice. 

Nemojte zaboraviti ni zaštitne naočare od sunca ili snega, koje su neophodne zbog jakog odbljeska zraka sa snega. Paradoks je što ćete i na planini redovno morati da se mažete kremom za zaštitu od sunca, skoro kao i na moru, pa eto malo utehe za one strastvene ljubitelje sunčanja na plaži.

Sve ovo će vam omogućiti udoban i siguran boravak na hladnoći i zaštiti vas od padavina, vetra i sunca.

Rezervišite smeštaj i sve što vam je potrebno na vreme

Planiranje zimovanja treba početi na vreme, idealno nekoliko meseci unapred, posebno ukoliko ciljate neku od popularnijih destinacija. Prvo i najvažnije je rezervisati smeštaj. U zavisnosti od vaših preferencija, možete birati između hotela, apartmana ili planinskih kuća.

Za kompletniju uslugu predlažemo hotel, ali ako želite više intime i mirniji odmor, planinske kuće i apratmani su sjajna opcija. 

Rano rezervisanje često donosi i finansijsku uštedu, kao i mogućnost većeg izbora i šire ponude smeštajnih jedinica. Verujemo da nije potrebno naglašavati koliko će vam značiti da rezervišete svoj smeštaj krajem leta, ali nekada se naterajte i to zaista uradite. 

Bićete oduševljeni i ponosni na sebe.

Iz istog razloga kao i za smeštaj, važno je na vreme organizovati i prevoz, bilo da se radi o avionskim kartama ili prevozu do skijališta. Takođe, razmislite o rezervaciji skijaške opreme i skijaških pass-ova za sve prijatelje i članove porodice koji putuju sa vama.

Uvek imajte vaše neophodne i neke rezervne medikamente

Zdravlje na skijanju ne treba zanemariti, posebno ako ste zimogrožljivi ili niste baš sportskog duha. Osnovna medicinska oprema koju treba poneti uključuje analgetike, lekove za prehladu i grip, kao i flastere i osnovni set za prvu pomoć

Takođe, ako koristite neke specifične lekove, ne zaboravite da ponesete dovoljnu količinu za celo trajanje zimovanja. Ukoliko putujete u zabačenije krajeve bez mnogo prodavnica, a sneg zaveje, možda vam potrebni medikamenti neće biti lako dostupni.

Preventiva je ključna, pa tako ponesite i kreme za sunčanje i zaštitu od vetra, jer su opekotine od sunca česte na skijalištima, o čemu smo već pisali u redovima iznad, ali eto i podsetnika.

Organizujte plan aktivnosti pre putovanja

Iako je skijanje glavna aktivnost na zimovanju, postoje i druge mogućnosti koje možete isprobati. Planinarske ture, sankanje, vožnja snowboardom ili jednostavno uživanje u zimskom pejzažu su samo neke od opcija.

Ne zaboravite da su neke od najlepših kafanica i restorana upravo smeštene pored skijaških staza i pešačkih ruta, upravo namenjene za gladne i željne okrepljenja, turiste izmorene celodnevnim aktivnostima.

Ovde ćete probati najlepše domaće suhomesnate proizvode, kuvana jela, rakiju i vino

Važno je unapred napraviti plan aktivnosti, posebno ako putujete sa porodicom ili grupom prijatelja. 

Takođe, informišite se o događajima i aktivnostima koje nudi vaše odabrano skijalište. Možda vas baš za vreme vašeg boravka očekuje neki festival ili dobra žurka.

Putno osiguranje za skijaše

Rekreativni sportisti i ljubitelji skijanja imaju opciju da se osiguraju kroz specijalizovane polise koje su prilagođene njihovim specifičnim potrebama. Ove polise, za razliku od standardnih, pokrivaju dodatne rizike kao što su povrede i zdravstveni problemi koji mogu nastati prilikom skijanja ili bavljenja nekim sportom za rekreaciju. Zbog toga što pružaju širu zaštitu i pokrivaju situacije koje standardno osiguranje ne obuhvata, ove polise obično imaju višu cenu.

Putno osiguranje je neophodno za svako putovanje u inostranstvo, a posebno za aktivnosti kao što je skijanje koje nosi određeni stepen rizika. Osiguranje treba da pokriva eventualne povrede i troškove lečenja. Ne zaboravite da proverite uslove osiguranja i to da li pokriva specifične aktivnosti poput skijanja.

Za zimovanje u Srbiji biće vam dovoljno državno zdravstveno osiguranje, a ako želite da budete 100 % sigurni, možete ugovoriti privatno osiguranje i tako biti potpuno bezbrižni gde god u Srbiji da se nalazite i koje god tegobe da se pojave. 

Uz ove savete, vaše zimovanje može biti sigurno, udobno i puno uživanja, a možda vam bude bolje od letovanja u Portugaliji. Šalu na stranu, odabir ostavljamo vašem ukusu. Srećno i uživajte u zimskim čarolijama!

Ostavite odgovor