Specijaliteti portugalske kuhinje

Smeštena na Iberijskom poluostrvu, između Atlanskog okeana i Španije, nalazi se Portugalija – najzapadnija zemlja starog kontinenta. Okupana mnogobrojnim epitetima i ukrasima, čest je domaćin mnogih turista iz različitih krajeva sveta. Kao jedan od glavnih razloga za posetu ove naizgled male zemlje, se upravo ističe i sama kuhinja. Portugalska kuhinja je prepoznatljiva po svojim ukusnim morskim plodovima, ali se i pored toga ističu i ostali, izuzetno ukusni obroci. Ukoliko ste se ikada zapitali, koji su to najbolji specijaliteti portugalske kuhinje, nalazite se na savršenom mestu. U narednim redovima ćemo predstaviti listu najomiljenijih obroka, po kojima ćete definitivno pamtiti vaš boravak u zemlji bakalara, paštela, i drugih đakonija!

Specijaliteti portugalske kuhinje koje turisti obožavaju – Bacalhau (bakalar)

Specijaliteti portugalske kuhinje

foto: unspalsh.com

U slučaju da se odlučite za putovanje u prelepu Portugaliju, nikako nemojte propustiti da isprobate ovo tradicionalno jelo. Bilo da se odlučite za pečeni, prženi ili čak konzervirani bakalar, nesumnjivo ćete osetiti rapsodiju ukusa. Naša glavna preporuka je konzumacija u kombinaciji sa jajima, odnosno takozvana bakalar-kajgana. Hvatajte beleške, jer je ovo jedno od najtipičnijih portugalskih jela koje bukvalno ne smete propustiti u Portugalu!

Jedinstvena i puna istorije, priprema bakalara na portugalski način je kompletna nacionalna opsesija. O tome dovoljno svedoči i informacija da postoji 365 različitih načina za pripremu ovog jela – po jedan za svaki dan u godini. Zaista fascinantna činjenica.

Pečene sardine – sinonim  portugalske kuhinje

Oečene sardine

foto: pixabay.com

Sardine pečene na žaru su najomiljenije jelo Portugalaca tokom letnjeg perioda, a posebno u junu. Tada je Lisabon domaćin najpopularnijeg festivala posvećenog sardinama – Festivala Santo Antonio, koji ujedno i otvara sezonu posvećenu omiljenoj vrsti ribe. Niz festivala jun i avgust čini ,,špicom“ sezone, pa je tada idealna prilika za konzumaciju ovog autentičnog jela. O popularnosti i značaju ovog obroka, najbolje govori informacija da se godišnje pojede 5,5 kilograma sardina po osobi.

Sardine se prvenstveno konzumiraju sveže, direktno sa roštilja i marinirane u portugalskom maslinovom ulju. Što se tiče serviranja, najčešće se služe uz raznorazne salate, pirinač ili krompir. Jedan od saveta za put u Lisabon je svakako da probate sardine!

Bifana sendvič, za svačiji stomak!

Bifane su tradicionalni portugalski sendviči sa svinjetinom, toliko popularni da ćete ih naći u svakom delu zemlje. Ovi sendviči su napravljeni od veoma sočne, marinirane svinjetine, smeštene u hrskavom belom hlebu. Inače, marinada se pravi od mnogobrojnih začina, a najčešći uključuju papriku, beli luk i neizostavno belo vino. Takođe, ukoliko preferirate drugačiji ukus, uvek možete dodati više sastojaka u svoj sendvič. Primera radi, to mogu biti pržena jaja, slanina, zelena salata ili paradajz.

Bifane se neretko konzumiraju uz tanjir supe ili pomfrita, kako bi se upotpunio i obezbedio ,,jak“ obrok (pretežno ručak ili večera). U kombinaciji sa hladnim pivom, ovo jelo je okarakterisano kao tipična portugalska užina.

Caldo Verde – najpoznatiji specijaliteti portugalske kuhinje

Caldo Verde je jedna od najpoznatijih pirinejskih, ali i svetskih supa. Ovo tradicionalno i ukusno jelo dolazi sa severa Portugalije i najpopularnije je tokom zimskog perioda. Naravno, sasvim je logično da će ovako toplo jelo biti najčešći obrok tokom zime, međutim fascinantna je činjenica da popularnost ovog obroka nije ništa manja ni u vreme ostalih godišnjih doba.

Supa je zelene boje i napravljena je od specijalnog, tamnozelenog kupusa, koji nije široko dostupan van granica Portugalije. Alternative u pripremi ovog jela uključuju upotrebu brokolija ili kelja.

U Portu se takođe pravi najbolji svetski sendvič – Francesinja!

Specijaliteti portugalske kuhinje

foto: stocksnap.io

Napravljen od hleba, šunke, kobasica i bifteka, te prekriven topljenim sirom i jajetom na vrhu – francesinja važi za najomiljeniji sendvič širom planete! U kombinaciji sa pomfritom, ovaj sendvič se izdvaja na listi najkaloričnijih obroka koje možete pojesti.

Ono što francesinju čini autentičnom je tajni sos koji se koristi za potapanje i omekšavanje sendviča. Najučestaliji sastojci sosa su pivo i vrući gusti sok od paradajza. Međutim, imajte na umu da svaki restoran ovaj preliv priprema na svoj poseban način, te da se sastojci vrlo često razlikuju.

Specijaliteti portugalske kuhinje – nikako bez hobotnice

Pored pečenih bakalara ili sardina, hobotnica ili polvo je još jedan od poznatih specijaliteta portugalske kuhinje. Ovo nacionalno jelo se obično služi uz kuvani ili pečeni krompir i važi za jedno od najzastupljenijih obroka Portugalaca.

Najpopularniji metod spremanja hobotnice je Polvo a la lagareiro, koji uključuje upotrebu izdašnih količina maslinovog ulja. U izvrsnoj kombinaciji sa krompirom, maslinovo ulje neretko poprimi gorak ukus. Osim toga, često se može osetiti i voćni ukus, koji nikako ne umanjuje njegov standardni šmek.

Paštel de nata

Paštel

foto: Maja Ignjatović

Svaka portugalska poslastičarnica ima svoju verziju paštel de nata dezerta, što ovaj specijalitet čini veoma popularnim u čitavoj zemlji. Izuzetno slatkog i kremastog ukusa, navedeni portugalski kolač izaziva često slasnu zavisnost.

Za ovaj slatki i kremasti kolač koristi se velika količina putera, koji se kasnije oslikava kroz hrskavu i pucketavu teksturu. Osim podrazumevanog šećera i brašna i već navedenog putera, za kreiranje ovog specijaliteta su potrebna jaja i cimet. Kuvan u dobro zagrejanoj rerni, Pastel de nata se služi topao, uz jaku šoljicu portugalske kafe (tzv. bica).

Pravo mesto na kome možete probati ovaj specijalitet je Pastéis de Belém, pekara sa tradicijom dugom skoro dva veka.

Ostavite odgovor