Šri Lanka – 15 atrakcija koje morate obići

Južnoazijska ostrvska država Šri Lanka nudi posetiocima atraktivan niz stvari koje mogu da vide i urade tokom boravka na ostrvu. Možete iskusiti turističke atrakcije kao što je penjanje na novu Lotusovu kulu u glavnom gradu Kolombu ili posetiti utočište slonova Pinevala, gde možete pomoći i biti aktivan učesnik u hranjenju slonova. Postoje i atrakcije na otvorenom kao što je safari za posmatranje leoparda u Nacionalnom parku Jala ili pešačenje stazom hodočašća do vrha Adamove stene.

Sve ove uzbudljive stvari su spojene sa nekim prelepim prirodnim pejzažima koji nude raznovrsne sredine, od tropskih plaža do planina i  prašuma. Dodajte tu i hiljadama godina stvaranu kulturu, interesantan strani kolonijalni uticaj i veoma druželjubive ljude, i dobićete jednu od najpopularnijih svetskih destinacija za odmor.

Isplanirajte razgledanje ove očaravajuće zemlje sa našom listom najboljih turističkih atrakcija u Šri Lanki.

1. Jala nacionalni park

Šri Lanka

foto: pixabay.com

Ovde možete da iskusite pravi safari doživljaj u stilu Šri Lanke. Ogroman nacionalni park graniči se sa Indijskim okeanom i ima širok spektar različitih ekosistema. Od morskog okruženja obale do pašnjaka do tropskih prašuma u unutrašnjosti, sve je različito i zadivljujuće.

Najpopularnije životinje koje ovde treba videti su slonovi, leopardi i krokodili. Postoji i preko 200 vrsta ptica koje žive u oblasti parka, uključujući nekoliko endemičnih vrsta Šri Lanke. Pored faune i flore, u parku se nalazi dva istorijska i veoma popularna verska mesta hodočašća. Hramovi Situlpahuva i Magul Vihara privlače četiri puta više posetilaca u park nego same životinje.

Nacionalni park Jala nalazi se na jugoistočnoj obali ostrva u blizini grada Hambantota.

 

2. Kolombo Lotus kula

Šri Lanka - Kolombo Lotus kula

foto: unsplash.com

Jedna od najboljih turističkih atrakcija u Šri Lanki takođe je jedna od najnovijih atrakcija u zemlji. Kula Kolombo Lotus otvorena je u jesen 2019. Toranj inspirisan lotus sijalicama, koji gleda na ceo grad i Indijski okean, visok je 1.168 stopa (368 metara) i nudi najbolji pogled na grad i okolinu.

U podnožju tornja je tržni centar, a zatim možete ići super brzim liftovima do zatvorenih i otvorenih prostora za posmatranje. Na vrhu se nalazi i okretni restoran, koji je veoma popularno mesto za romantične večere. Spoljašnjost tornja je prekrivena LED osvetljenjem, što večernji pogled čini još spektakularnijim.

3. Nacionalni muzej Šri Lanke

Ovaj veliki muzej naziva se i Narodni muzej Kolomba, i on je fascinantna priča o narodu Šri Lanke i njihovoj kulturi. Muzejska kolekcija uključuje razne vrste stvari, od artefakata do umetničkih dela zajedno sa nakitom, novčićima, novcem, oružjem i rukotvorinama.

Muzej ima više nivoa i prikazuje i kulturne i prirodne eksponate. Sve je prikazano hronološki, počevši od praistorije ostrva.

Muzej ćete naći u centru Kolomba, blizu parka Viharamahadevi. Smešten je u viktorijanskoj kolonijalnoj zgradi koja je bila namenski izgrađena za muzej i otvorena 1877.

 

4. Pinavala ZOO

 

Originalni gradski zoološki vrt Kolombo nalazi se u oblasti Dehiwala. To je jedan od najstarijih zooloških vrtova u Aziji. Zoološki vrt je imao problem u tome što je bio zaključan dok je Kolombo rastao, pa je tako otvoren drugi zoološki vrt ispred Kolomba u Pinavali. Ovaj veliki životinjski park omogućio je upravi zoološkog vrta (oba zoološka vrta vodi vlada) da stvore idealno mesto za životinje, počevši od gotovo neograničenog praznog prostora.

Zoološki vrt ima veliki rezervat za leoparde. Budući da može da bude duga vožnja do zoološkog vrta (tri sata od Kolomba), posetioci imaju zoološki vrt za maženje, pre nego što uopšte kupe karte. Tu su ptice (patke, ćurke, labudovi i živina od graška), kornjače, zečevi i druge životinje koje treba da upoznate čim stignete.

5. Prirodnjački muzej

Nakon što ste posetili Nacionalni muzej Šri Lanke i saznali za kulturnu istoriju Šri Lanke, uputite se u obližnji Nacionalni muzej prirodne istorije da ispratite njegovu fiziologiju, divljinu i prirodnu istoriju.

Ovaj muzej prikazuje neverovatnu autohtonu prirodnu istoriju zemlje, sa primerima životinja, biljaka i minerala koji su endemski za južnoazijsko ostrvo. Izložena je i drevna i praistorijska istorija ostrva, sa nekim kul fosilima i skeletima, uključujući i one dinosauruse.

6. Pinavala sirotište slonova

Šri Lanka - Pinavala

foto: pixabay.com

Smešten u blizini zoološkog vrta Pinavala, oko tri sata izvan Kolomba, ovaj veliki objekat postavljen je 1975. Azijski slonovi su rodom iz Šri Lanke, i to je fascinantna turistička atrakcija koja omogućava posetiocima interakciju sa ovim neverovatnim stvorenjima. To je sirotište za slonove, ali i rasadnik i uzgajalište. Imaju najveću populaciju zarobljenih azijskih slonova na svetu, koji iznosi oko 100 životinja.

Ovde zaista možete saznati nešto o slonovima – posetioci mogu da gledaju kako se bebe brinu i hrane flašicama. Oni mogu da pomognu u ishrani odraslih i takođe gledaju kako se svakodnevno kupaju u reci. Ženke i mladi slonovi slobodno lutaju. Vode ih do reke dva puta dnevno da piju i da se kupaju.

7. Garganmaja hram

Smešten u centralnom Kolombu u blizini jezera Bere, ovaj budistički kompleks budističkih hramova iz 19. Hram je takođe verski muzej sa primerima religioznih novčića, nakita i skulptura. Hram je stvoren oko svetog drveta da bi se udomila sveta relikvija, pramen Budine kose. Svake godine tokom verskih praznika ili punog meseca u februaru, održava se festival i povorka oko oblasti koju predvodi stanovnik hrama slon.

8. Crvena džamija

Poseta upečatljivoj Crvenoj džamiji daće vam pravi uvid u lokalnu praksu islama, kao i fenomenalne slike za Instagram.

Unutrašnjost džamije je tipično religijska, ali spoljašnjost je zaista čini posebnom. Minareti džamije prelivani su kupolama u obliku luka, koje podsećaju na Crveni trg. Stil se zove „Indo-Saracenićk, a bio je popularan arhitektonski stil u Aziji početkom 19.

9. Sigirija

Sigirija

foto: pixabay.com

Ova drevna stena tvrđava je nekada bila planinska palata ostrvskog kralja. Veruje se da je izgrađena tokom 4. veka. Na stranama planine bile su naslikane ogromne freske, a na pola planine je ogromna kapija urezana u obliku lava. Ime strukture znači lavlja stena u drevnom Sanskritu.

Gorenavedena palata i gradski kompleks ispod jedan su od najvažnijih svetskih primera urbanističkog planiranja u prvom milenijumu.

 

10. Adamova stena

Ova velika, sveta planina ima značaj za mnoge religije. Na vrhu je velika stena sa otiskom stopala. Za budiste, to je otisak Bude; muslimanima i hrišćanima, to je otisak Adama; a hindusima je nastalo božanstvo Šiva.

Kakvo god da je vaše verovanje, Adamov vrh je prelepo prirodno mesto za posetu, i to je kul avantura penjanja na planinu. Staza hodočašća je uglavnom stepenicama i stepenicama, a potrebno je najmanje nekoliko sati u svakom smeru. Najbolja vremena za penjanje su između decembra i maja.

Postoji šest staza koje vode do vrha, sa različitim vremenima putovanja i različitim stepenom poteškoća. Staze su osvetljene noću, a aktivnost je odlična i za porodice, jer i deca mogu lako da se popnu. Usput se nalaze odmorišta i prodavci hrane.

11. Zlatni hram Dambula

Dambula

foto: pixabay.com

Širom Šri Lanke postoje prirodne pećine koje su uvećane i iskopane da bi bile pretvorene u pećinske hramove. Kao i drugi hramovi, odaju počast Budi i drugim božanstvima velikim statuama i relikvijama.

Pećinski hram Dambula je svetska baština Uneska. To je najveći i najbolje očuvan kompleks u zemlji. Od posebnog interesa su prelepi, sada očuvani i očuvani šareni zidni murali koji krase zidove pećine.

Pored pećinskih hramova, u podnožju planine nalazi se velika, zlatna Budina statua, koja tom mestu daje svoje drugo ime, Zlatni hram Dambula. Dambula je na dva sata izvan Kolomba.

12. Tvrđava u Galeu

Ovo je holandski kompleks tvrđave iz 16.veka. Više od utvrđenja, to je malo utvrđeno selo, sa domovima, crkvama, džamijom, i mnogo prodavnica unutar zidina tvrđave.

Možete posetiti utvrđenje i svetionik, a na lokaciji se nalazi nekoliko muzeja zajedno sa velikim šoping centrima. Tvrđava, na jugozapadnoj obali Šri Lanke, oko dva sata južno od Kolomba, popularna je turistička destinacija sa puno butik hotela, od kojih se neki nalaze unutar zidina tvrđave.

13. Imanje čaja Pedro

Čaj Pedro

foto: pixabay.com

Čaj ima važnu finansijsku istoriju u Šri Lanki od kada su ga prvi put zasadili Britanci na ostrvu u 19. veku. Pre toga, važni usevi na ostrvu, tada poznatiji kao Cejlon, bili su prvo cimet, a zatim kafa. Od tada, zemlja ima reputaciju da proizvodi neke od najboljih čajeva na svetu. Možete posetiti plantažu čaja iz viktorijanskog doba i njenu fabriku berbe na imanju Pedro čaja.

Imanje se nalazi u centralnoj Šri Lanki. Vidite ceo proces – kako se čaj uzgaja, kako se onda obrađuje i konačno ocenjuje i otprema širom sveta. Posetioci takođe imaju priliku da probaju neke od legendarnih čajeva u zemlji.

14. Nacionalni muzej Kandi

Kandy je grad u centralnom delu Šri Lanke i važan je, jer je bio poslednji glavni grad kraljevstva pre kolonijalne ere. Prelepi grad i njegova jedinstvena istorija mogu se istražiti u Narodnom muzeju Kandy.

Glavni deo muzeja smešten je u ono što je bio dom kraljevog harema; dodatni eksponati su unutar bivše palate.

Pored istorijskih predmeta i artefakata, muzej ima neverovatnu kolekciju umetnosti Šri Lanke, jer je to zvanično skladište za domorodačka umetnička dela.

15. Hram Zuba

Hram Zuba

foto: pixabay.com

Takođe u gradu Kandy (odmah pored Narodnog muzeja Kandy), ovaj hram, i relikvija u njemu se nalazi, jedno je od najsvetijih mesta na Zemlji za one budističke vere. Relikvija, za koju se veruje da je zub Bude, takođe ima uticaj na politiku Šri Lanke, jer ko god da poseduje zub, trebalo bi da bude zakoniti vladar zemlje. Hram Zuba je deo kompleksa kraljevske palate.

 

Zbog svega ovoga i još mnogo toga, Šri Lanka je jedno od najpopularnijih turističkih mesta. A zbog raznovrsnosti prirodnih i kulturnih fenomena, posetioci imaju utisak da su bili na nekoliko destinacija. I sve su izvanredne!

Ostavite odgovor