Početna » 5 načina da iskoristite pametni telefon tokom putovanja
telefonputovanje-mladić-turista

5 načina da iskoristite pametni telefon tokom putovanja

Istina je da su pametni telefoni veoma korisni kada putujete. Bilo da idete na odmor sa porodicom ili na poslovno putovanje, veoma je važno da ostanete u stalnom kontaktu sa vama bliskim ljudima. Osim toga, u svakom trenutku možete pozvati pomoć na putu ako vam zatreba. 

Međutim, osim što ćete imati mogućnost da se čujete i dopisujete sa rodbinom i prijateljima ili kontaktirate osiguranje, pametni telefon možete upotrebiti na još puno načina. Od navigacije pa sve do ličnog savetnika. Evo pet ideja kako možete na najbolji način iskoristiti pametni telefon za vaše novo egzotično putovanje.

#1 Koristite ga kao navigaciju

Ovo je najvažnija pomoćna karakteristika pametnog telefona dok ste na putu. Sve dok je uključena lokacija na vašem mobilnom uređaju, možete da vidite gde se tačno nalazite i kuda treba da se krećete kako biste došli do željenog odredišta. Osim toga, na mapi možete videti i druge podatke poput pumpi, restorana, hotela i prodavnica. Takođe možete dobijati obaveštenja i o trenutnoj opterećenosti saobraćajnica kojima treba da prođete kao i da li se na njima vrše neki radovi. 

telefon-navigacija

Unsplash.com

Naravno, dobro bi bilo da imate uređaj koji podržava Google Maps, i da na telefonu ima dovoljno skladišnog prostora kako biste skinuli offline mapu koja vam je potrebna. U suprotnom, savetujemo vam da vaš stari uređaj prodate firmama koje rade otkup telefona i kupite sebi nov kvalitetniji aparat, koji ćete moći da koristite i kao navigaciju.

#2 Iskoristite pametni telefon kao prevodioca

Pomoću pojedinih aplikacija kao što je, na primer, DuoLingo, pre nego što krenete na putovanje možete naučiti par osnovnih fraza koje ćete koristiti u zemlji u koju putujete. Međutim, ako niste imali dovoljno vremena da naučite neke osnovne fraze, mobilni uređaj možete iskoristiti za potrebe prevođenja. 

Jedan od najpopularnijih alata za prevođenje je Google Translate, gde možete uneti tekst na željenom jeziku i odmah dobiti prevod. I to nije sve – ako vas mrzi da kucate tekst, imate opciju Word Lens gde je dovoljno da uperite kameru vašeg mobilnog uređaja na površinu na kojoj se nalazi tekst i dobićete prevod.

#3 Iskoristite moćne kamere koje imaju pametni telefoni

Pametni telefoni su uveliko zamenili fotoaparate. Bar kada smo u pitanju mi koji nismo profesionalni fotografi. Svi volimo da imamo uspomene, lepe fotografije i video zapise sa putovanja. Današnji mobilni aparati opremljeni su moćnim kamerama visoke rezolucije i imaju različite dodatke za uređivanje fotografija. Osim toga, vaše najbolje fotografije napravljene na telefonu možete odmah podeliti roditeljima ili prijateljima.

telefon-fotografija-putovanje

Unsplash.com

Ako vaš mobilni telefon nema kvalitetnu kameru i već je prilično star, ne bacajte ga. Iskoristite ga kao GPS uređaj ili ga prodajte firmama koje otkupljuju polovne telefone. Ako ne znate nijednu takvu firmu, ukucajte u pretraživaču frazu otkup telefona Beograd ili neki drugi grad u kome se nalazite i ponudite im vaš uređaj.

#4 Telefon može biti vaš lični konsijerž

Aplikacije poput TripAdvisora vam omogućava da pretražite i dobijete preporuke za restorane koji se nalaze u vašoj blizini. Svaki od predloženih restorana je detaljno opisan sa hranom koja se služi, rasponom cena, opcijom za vegetarijance i radnim vremenom. Slično ovoj aplikaciji, na sajtovima kao što je Trip.com možete pronaći sve veće obližnje atrakcije. Tako da se ne morate brinuti da ćete nešto iz neznjanja propustiti da vidite. Dakle, vaš pametni telefon vam može poslužiti kao elektronski konsijerž, koji će za vas pronaći sve atrakcije i događaje koji se nalaze u vašoj blizini. Štaviše, preko njega možete kupiti i karte za događaj koji vas zanima.

#5 Konvertujte valute uz pomoć vašeg pametnog telefona

Kada krenete u inostranstvo biće vam potreban i novac koji je u toj zemlji u opticaju. Ako putujete u većinu zemlja Evropske unije to neće biti problem jer u svakoj menjačnici možete promeniti dinare za evro. Međutim, ako na primer letujete u Turskoj, biće vam potrebne lire kako biste plaćali ono što kupujete ili uslugu koju koristite. Sumnjamo da znate koji je trenutno kupovni kurs nove turske lire. Pritom, poslednjih godina je on jako puno varirao. Pa kako ne biste bili prevareni, uz pomoć aplikacije XE Currency možete u svakom trenutku videti koji je zvaničan kurs i koliko ćete turskih lira dobiti za, na primer, 100 evra. Takođe, pošto su cene izrađene u domaćoj valuti biće vam lakše da ih pretvorite u evre ili dinare. 

Ovo su samo neke od mogućnosti pametnih telefona koje možet iskoristiti dok ste na putovanju u inostranstvu. Pored toga, mobilni aparat vam može poslužiti i kao turistički vodič, planer, kompas ili uređaj za praćenje prtljaga. Primena je zaista velika. Na vama je samo da napunite bateriju do kraja i krenete na putovanje.

Ostavite odgovor