zena-narandzasta-majica-trcanje-obala-more

Da li trenirati na putovanju?

Konačno ste stekli kondiciju i uspostavili rutinu u svakodnevnim fizičkim aktivnostima. 

Priznajte, nije bilo jednostavno. 

Međutim, ono što je teže od uspostavljanja rutine je njeno održavanje, a izazovi za povratak na stari način života su na svakom ćošku. Jedan od tih izazova je i putovanje. Iako su putovanja namenjena odmoru, uživanju i opuštanju, ona mogu u svega par dana poremetiti naš režim ishrane i treninga, a onda je povratak na pravi put znatno teži. 

Iz ovih razloga, u nastavku teksta za vas smo izdvojili nekoliko razloga zašto treba trenirati i na odmoru, kao i kako da vam to ne predstavlja teret.

Koje su prednosti treninga na putovanju?

Svi znamo koji je pozitivan uticaj redovne fizičke aktivnosti, kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje. Treniranje je jedan od faktora lepog izgleda i odgovor na pitanja poput kako se rešiti celulita, ali i veoma važan faktor koji utiče na očuvanje optimalnog psihičkog stanja.

Međutim, po čemu se to treniranje na putovanju posebno razlikuje od ostalih situacija?

Kao prvo, osobe koje su pod stresom ili pate od slabijeg ili težeg oblika anksioznosti, posebno mogu biti izložene stimulansima kada se suočavaju sa potpuno nepoznatim, novim okruženjem i situacijama. U kontrolisanju mere stresa i reakcije na okruženje značajno pomaže trening od barem pola sata dnevno

Zatim, sledeća stvar na koju pozitivno utiče trening na putovanju je kilaža i celokupan fizički izgled. Ono što je karakteristično za putovanja je isprobavanje različitih specijaliteta i kuhinja, dok su nutrijenti i kalorije zanemareni. Kako za samo nekoliko dana ne biste poništili vaš visomesečni trud, trening na odmoru je pravi način da i na nepoznatom terenu pronađete balans.

Gde trenirati i kako pronaći vreme za trening?

Jedan od najvećih izazova kada je u pitanju trening tokom putovanja jeste pronalaženje vremena za fizičku aktivnost. Međutim, postoje načini da pronađete vreme za trening čak i kada ste na putu. Na primer, možete iskoristiti rano jutro pre nego što krenete u razgledanje ili večernje sate nakon što se vratite u hotel.

Ukoliko se pitate gde trenirati, ne brinite, imate više opcija.

#1 Hodanje – neprimetan trening

Jedan od najjednostavnijih načina je hodanje. Bez obzira na to gde se nalazite, hodanje je uvek opcija. Možete obilaziti znamenitosti, istraživati okolinu, upoznavati ljude i otkrivati nove kutke grada dok istovremeno održavate svoju kondiciju. 

Ukoliko posećujete neku od metropola, sasvim je očekivano da prilikom razgledanja grada pređete i do 15 kilometara, a da to i ne osetite. 

Takođe, ukoliko ste na moru, potrudite se takođe da na dve destinacije idete peške, a laganu šetnju uključite u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima.

#2 Trčanje

Druga opcija koju imate je trčanje. Ako volite trčanje, to je sjajan način da održite svoju kondiciju dok putujete. U većini gradova postoje parkovi ili staze za trčanje, a čak i ako nema posebne staze, možete trčati po ulicama. 

trening-trcanje-muskarac-plaza-pesak-more-obala

Pexels.com

Trčanje će vam pomoći da poboljšate kardiovaskularni sistem i sagorite kalorije. Vaš trening i trčanje na traci možete obaviti i u hotelskoj teretani. Mnogi hoteli imaju teretane, bazene ili spa centre koje gosti mogu koristiti. Razmislite o korišćenju ovih sadržaja kako biste održali svoju rutinu treninga i opustili se nakon napornog dana.

#3 Vežbe sa opremom – pripremite se za putovanje 

Ako preferirate vežbe koje zahtevaju opremu, ponesite svoje omiljene rekvizite sa sobom. Možete poneti elastične trake, male tegove ili čak joga prostirku kako biste mogli da vežbate u hotelu ili apartmanu. Postoje i mnoge aplikacije za vežbanje, odnosno vođene treninge, koje možete preuzeti na svoj mobilni telefon i koristiti ih na putu.

Napravite plan treninga unapred

Kako biste uštedeli vreme, a postigni zapanjujuće efekte na godišnjem odmoru, potrebno je detaljno isplanirati treninge. Pre nego što krenete na put, razmislite o tome koje vežbe možete raditi u hotelskoj sobi ili na otvorenom, kao i o tome koliko vremena ćete imati na raspolaganju. Na taj način ćete biti spremni i motivisani za trening, čak i ako se planovi promene.

Kada ste na putovanju, vaš raspored može biti drugačiji nego kada ste kod kuće. Razmislite o prilagođavanju vašeg treninga novom rasporedu tako što ćete ga pomeriti na drugo vreme u toku dana ili ga podeliti na manje segmente.

Pre putovanja, napravite listu neophodne opreme za trening, kao što su patike za trčanje, odeća za vežbanje i rekviziti poput elastičnih traka ili tegova. Takođe, možete preuzeti aplikacije za vežbanje koje možete koristiti bez obzira gde se nalazite. Na taj način, imaćete plan treninga koji možete da pratite čak i kada ne možete da odete u teretanu ili fitnes centar.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, te da ćete odlučiti da čak i na godišnjem odmoru očuvate stečene navike i trening prilagodite ostalim aktivnostima na odmoru.

Ostavite odgovor